Mijlpaal glasvezelnetwerk: eerste verdeelpunten geplaatst

Een belangrijke mijlpaal in de aanleg van het glasvezelnetwerk in Noordoost Drenthe; in zowel Annen als Eext zijn de eerste verdeelpunten geplaatst. De kast in Eext is de zogenoemde hoofdkast voor het gebied Noordoost Drenthe. De kast dient als schakelstation naar het landelijke netwerk.

Het verdeelpunt (ook wel POP, Point of Presence, genoemd) in Annen heeft de capaciteit om ruim 1.400 huishoudens aan te sluiten; in Eext worden ruim 700 huishoudens aangesloten. Vanuit de POP in Eext wordt ook nog eens heel Noordoost Drenthe gevoed, via de dertien wijkkasten. In totaal worden er dus 14 POP’s geplaatst, die samen over voldoende capaciteit voor bijna alle 10.000 adressen Noordoost Drenthe.

'Elk dorp aangesloten'

Wethouder Bas Luinge is blij met de plaatsing: “Na het startschot eind mei bereiken we de volgende mijlpaal. Een belangrijk moment dat laat zien dat het voortvarend gaat en we toewerken naar een Aa en Hunze waar elk dorp is aangesloten op het glasvezelnetwerk.” Volgens Paul ter Bekke, projectleider Buitengebied bij Glasvezelf buitenaf, is het een belangrijk moment: “Het plaatsen van de twee verdeelpunten is voor ons een relatief kleine stap in het project, maar een zeer belangrijke én grote stap voor de inwoners van Noord-Oost Drenthe. Weer een stap dichterbij glasvezel.”

Let op: alleen inwoners die een glasvezelabonnement bij een dienstprovider hebben afgesloten worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Op deze pagina is daar meer informatie over te vinden.

POP plaatsing glasvezel Eext

De plaatsing van de hoofdkast in Eext (Foto: Ronni Feenstra, Allinq)