Coronacrisis

  • Op werkdagen is het gemeentehuis geopend tussen 09.00 en 13.00 uur. Op woensdag tot 15.00 uur en op donderdag ook tussen 16.00 en 19.00 uur.
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt digitaal een afspraak maken of telefonisch via nummer 14 0592.
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Aa en Hunze trots op uitverkiezing eerste Dorpen Festival

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft Aa en Hunze gekozen als locatie voor het eerste landelijke Dorpen Festival. Eind vorig jaar nodigde de VNG plattelandsgemeenten uit om zich kandidaat te stellen als gastgemeente.

“Aa en Hunze heeft iets te vertellen”

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is trots op de uitverkiezing: “Toen wij hoorden van deze uitnodiging vonden wij: dit hoort bij Aa en Hunze, dit kunnen wij. Ik heb ontdekt hoe ongelofelijk krachtig en zelfredzaam de inwoners zijn. Of beter gezegd ‘samen-redzaam’. Er zijn ontzettend veel initiatieven om dorpen fysiek mooier te maken of juist duurzamer, maar ook veel sociale en culturele activiteiten. Aa en Hunze heeft iets te vertellen, iets te bieden. Maar ook de bereidheid om alle opgedane kennis en ervaring te delen. Wij willen ook graag leren en horen van de rest van Nederland.”

Dorpenthema’s

Op 25 juni is het zover, dan staat de gemeente Aa en Hunze de hele dag in de bestuurlijke aandacht. Tijdens het festival gaan deelnemers in een gezellige festivalsfeer in gesprek over thema’s als leefbaarheid, klimaat, krimp, lokale economie en de hechte sociale structuren. Zo worden er forumdiscussies, dialogen en lezingen georganiseerd. Burgemeester Hiemstra kijkt ernaar uit: “Het is bijzonder dat thema’s die spelen in dorpen en op het platteland centraal staan. We gaan, samen met alle betrokken partijen en mensen, hard ons best doen om er een geslaagd festival van te maken.” Vooralsnog zijn Grolloo, Gieten en Annen in beeld als mogelijke locaties.

Samenwerking

De VNG en de gemeente Aa en Hunze worden bij de organisatie onder andere gesteund door de P10 (samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten), de Vereniging van Drentse Gemeenten en de provincie Drenthe. Ook lokale, regionale en provinciale organisaties, bedrijven en inwoners hebben hun medewerking toegezegd. Burgemeester Hiemstra: “Wij verwelkomen het Dorpen Festival met een warme handdruk en een vriendelijk “moi”. We kijken ernaar uit om met de VNG en alle andere betrokken personen en organisaties een festival te organiseren dat van grote waarde is voor alle deelnemers en waar nog lang over gesproken gaat worden. We hebben als ondertitel van het bidbook niet voor niets gekozen voor samen bedenken - samen beslissen - samen doen - samen trots!”

Benieuwd naar het winnende bidbook?

Download hier het bidbook (pdf, 4mb)