Raadslid in beeld: Willem Bartelds

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert. Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op? In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. In deze eerste aflevering: Willem Bartelds (VVD).

Hoi Willem, we fotograferen je op de Hondsrug. Wat betekent deze plek voor jou? 

 

Als het zomer was geweest dan had ik gekozen voor een bloeiend perceel aardappelen met een naastgelegen weiland met paarden in Gieterveen. Dan hadden we heel veel gehad van wie ik ben. Passie voor de agrarische sector en paardensport en daar waar ik geboren en getogen ben.
Nu de aardappelen niet bloeien heb ik gekozen voor een foto op de Hondsrug bij Gieten. Een prachtige plek waar ik samen met mijn vrouw Harma vaak wandel als we een ommetje maken. Ook waar ik nog steeds even richting het veen kijk. Wanneer ik de andere kant op kijk zie ik het dorp Gieten waar wij al bijna 37 jaar met veel plezier wonen in onze 1e koopwoning.

Waarom ben je raadslid geworden?
 

Ik ben jaren bestuurlijk actief geweest bij de VVD en in de paardensport. Dan zijn er regelmatig zaken dat je denkt: “Waarom kan dit niet” of “Wat doen ze toch moeilijk”. Dat is het moment om het dan zelf maar eens te proberen. En als het dan zover is dan heb je nog steeds die momenten. Gelukkig zijn er ook vele momenten dat je een ondernemer, vereniging of inwoner met een goede tip verder kunt helpen. Het mooie van raadslid zijn is ook dat je een bijdrage kunt leveren aan onze mooie gemeente. Daar waar het goed wonen, leven, recreëren en werken is en moet blijven.

Op welk succes die je hebt geboekt als raadslid ben je het meest trots?

 

Dit is de derde volle periode dat ik in de raad zit. Ik kwam in augustus voor de verkiezingen in de raad. Toen zaten we nog in het college. Na de verkiezingen kwamen we samen met de PvdA in de oppositie. Het werd mij redelijk snel duidelijk dat als je sneller invloed wilt hebben een wethouder belangrijk is. Dus vanaf het moment dat ik fractievoorzitter ben geworden heb ik ingezet om de verhoudingen met de andere fracties te verbeteren om zo in te zetten op een grotere kans. Ik ben er dan ook trots op dat we er bij de laatste verkiezingen een zetel bij gekregen hebben en met Bas Luinge een goede wethouderskandidaat hadden. En nog mooier dat het uiteindelijk ook gelukt is om het te realiseren. 

Wat is een leuk feitje over jezelf dit een beeld geeft van wie je bent?

 

Regelmatig word ik aangesproken in de gemeente. Velen van hen denken dat ik boer ben. Ik vind dat nog steeds een compliment. Ik ben het echter nooit geweest. Ik ben alleen opgegroeid op een landbouwbedrijf. 

Wat hoop je nog te bereiken als raadslid voor Aa en Hunze?

 

Deze raadsperiode schiet alweer mooi op. Ik hoop dat we de lastenstijging voor onze inwoners en ondernemers beperkt kunnen houden, zoals we dat de afgelopen jaren gewoon zijn. Verder hoop ik dat we de komende tijd een woonvisie vaststellen waaruit blijkt dat we de leefbaarheid in dorpen hoog in het vaandel hebben. Dat betekent voor mij dat er ook woningbouw in de dorpen mogelijk moet zijn en niet alleen maar in de grotere kernen zoals Gieten. Ons bedrijventerrein Bloemakkers is zeer goed gelegen aan de N33 en N34 en uitbreiding hiervan zou ook een goede zaak zijn.

 

Willem Bartelds