Raadslid in beeld: Roelof Brands

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert. Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op?

In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. In deze tweede aflevering: Roelof Brands (Gemeentebelangen). 

Hoi Roelof, we staan hier in jouw eigen stal, de koeien houden een oogje in het zeil. Wat betekent deze plek voor jou? 

Deze plek betekent heel veel voor mij. Voordat onze bedrijfsgebouwen en woning hier stonden was het enkel weiland. Wij zijn dus de eerste personen die hier wonen. Onze kinderen zijn hier vanaf de geboorte opgegroeid en uitgevlogen. En als veeboer werk je ook op de plek waar je woont. Dus veel van mijn bestaan heeft zich hier aan de Dongelsdijk afgespeeld.

Waarom ben je raadslid geworden? 

Nog voor de gemeentelijke herindeling ben ik lid geworden van Gemeentebelangen Rolde. Na de verkiezingen had ik de eerste reserveplaats als raadslid. De laatste anderhalf jaar van die periode ben ik daadwerkelijk raadslid geworden. Echter vier kleine kinderen en een boerderij thuis waren niet te combineren met het raadslidmaatschap. Ik heb me toen niet direct weer verkiesbaar gesteld en bij de daaropvolgende verkiezingen stond ik eigenlijk op een niet-verkiesbare plaats. Maar de kiezers beslisten anders. En sindsdien mag ik Gemeentebelangen Aa en Hunze in de raad vertegenwoordigen.

Waar ben je trots op als raadslid?

In alle jaren waarin ik nu raadslid ben zijn er zoveel zaken de revue gepasseerd waar ik trots op ben. De leefbaarheid in de dorpen kunnen we op peil houden door het instellen van een leefbaarheidsfonds en het vastgestelde dorpshuizenbeleid. En het bestemmingsplan buitengebied wat na jaren is vastgesteld, en waarin alle sectoren zich konden vinden, is een goed ding. We hebben natuurlijk veel buitengebied waar vele sectoren moeten acteren.

Hoe ben jij als persoon?

Ik ben niet iemand die alleen voor groter grootst gaat, maar iemand die ook het kleine waardeert. Naast het plezier van het verzorgen van onze koeien, wat toch best grote dieren zijn, begin ik ’s ochtends met het voeren van de guppy’s in het aquarium die in het kantoor van de stal staat. En ook het houden van grasparkieten doe ik al 50 jaar. Zijn toch dieren waar je heel anders mee omgaat dan met koeien, maar op de een of andere manier hoort dat ook bij mij. 

Wat hoop je nog te bereiken?

Dat we samen een realistische raad vormen met duidelijke doelen en geen idealistische raad worden die blijft hangen in idealen. Blijf met beide benen op de grond en blijf gewoon doen.

 

Roelof Brands