Daar gaan we weer…

Ik schrijf deze column op zaterdagochtend 27 november. In de ziekenhuizen is het alle hens aan dek.

Niet spoedeisende operaties worden uitgesteld. Gisteren is een nieuwe Zuid Afrikaanse variant gevonden en was er ook een persconferentie waarin een avondlockdown is ingesteld. Mij bekruipt een gevoel van ‘daar gaan we weer…’ en komt de vraag ‘wanneer wordt alles weer normaal?’ bovendrijven. Velen van u zullen soortgelijke gevoelens hebben.  

Het is vervelend en frustrerend dat bijvoorbeeld ondernemers de deuren vroeg moeten sluiten, dat teamsporten zijn afgelast, dat evenementen en voorstellingen niet meer door kunnen gaan en dat thuisbezoek is gemaximeerd. De noodzaak tot ingrijpen is tegelijkertijd ook duidelijk. De zorg, die al overbelast is, ziet vele nieuwe patiënten op zich af komen. Welke maatregelen er ook genomen worden, het doet altijd pijn. Wat dat betreft heb ik groot respect voor het kabinet. Veel verantwoordelijkheid, bijzonder moeilijke afwegingen en keuzes. Om over de kritiek nog maar te zwijgen. 

Ook in Aa en Hunze zijn er veel besmettingen. Ook inwoners uit Aa en Hunze zijn ernstig (langdurig) ziek of liggen op de IC. Wat een impact, wat een zorgen. Hen wil ik van harte beterschap en veel sterkte toewensen! 

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Zo hebben zich in Aa en Hunze een bovengemiddeld aantal mensen laten vaccineren. Het bewijs dat vaccineren helpt tegen ernstige ziekte wordt bijvoorbeeld geleverd in de zorginstellingen. Er zijn besmettingen, er zijn uitbraken, maar gelukkig vallen de klachten bij de meeste mensen mee. Een heel verschil ten opzichte van vorig jaar. Een ander lichtpuntje zijn de steunpakketten die weer zijn aangekondigd. Hopelijk lukt het ondernemers, verenigingen en instellingen daarmee opnieuw deze lastige tijd door te komen.

We hebben in Aa en Hunze de afgelopen coronatijd bewezen dat we tot veel in staat zijn. Denk maar aan de naoberschapsinitiatieven, of alle ‘frisse start’ activiteiten en aan ondernemers die hun bedrijfsvoering wijzigden. We hebben gelukkig veel flexibele en initiatiefrijke ondernemers en inwoners. Mensen die op zoek gaan naar wat op een veilige manier en binnen de regels nog wel kan. Om er samen de schouders onder te zetten en om te zien naar elkaar. Ik hoop dat we die energie en kracht voor de komende tijd weer aanboren. Daarvoor zijn opnieuw creatieve initiatiefrijke inwoners en ondernemers nodig, maar ook mensen die daar actief aan meedoen of bijdragen. Ook als gemeente dragen we daar graag weer ons steentje aan bij. Dan krijgt ‘Daar gaan we weer…’ ook een andere optimistische hoopvolle betekenis, namelijk ‘Daar gaan we weer!’. 

Hartelijke groeten,
Anno Wietze Hiemstra
 

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra_Aa en Hunze_highres-3