Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis zijn de openingstijden van het gemeentehuis gewijzigd. 

  • Het gemeentehuis is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 en 12:00 uur. 
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Het afvalbrengstation is open op de reguliere tijden. De Gratis Compostdag gaat niet door. 
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Subsidie Energiebesparing Particulieren groot succes!

Er zijn al veel particulieren die gebruikmaken van de subsidie voor energiebesparende maatregelen. Hier lees je een aantal ervaringen.

Tijdens de voorlichtingsavond energiebesparing van het Drents Energieloket op 1 februari 2019, werd de subsidie Energiebesparing Particulieren aangekondigd. Dit leidde direct tot enthousiaste reacties uit de zaal, waarna de aanvragen binnenstroomden. Begin juni was het subsidieplafond bereikt en is de regeling stopgezet.

De gemeente stelde € 200.000,- beschikbaar voor inwoners om maatregelen door te voeren, zoals het aanbrengen van isolatie, HR++glas of het installeren van een zonneboiler of een wamtepomp. De subsidie bleek een groot succes! In totaal hebben 380 huishoudens subsidie gekregen om hun woning energiezuiniger te maken. Het meest populair was de isolatie van de gevel, gevolgd door vloerisolatie en HR++glas. Leuk om te zien was dat buren elkaar enthousiasmeerden en samen subsidies gingen aanvragen.

Ervaringen

Mevrouw Nijboer-Zeewuster uit Rolde en mevrouw Koops-Siebring uit Eexterveen zijn 2 van de inwoners die gebruik hebben gemaakt van de regeling. We hebben ze gevraagd naar hun ervaring:

Mevrouw Nijboer-Zeewuster: 

“Wij hebben de gevel van onze woning laten isoleren. We liepen al een tijdje rond met het idee om hier iets aan te doen en de subsidie heeft ons over de streep getrokken! Het proces verliep prima. We hebben gekozen voor een aanbieder die het op dat moment niet zo druk had, dus het was snel voor elkaar.” Inmiddels hebben ze ook een palletkachel aangeschaft en zitten ze er warmpjes bij. “Wat de besparing betreft moeten we nog even afwachten wat de koude wintermaanden doen en de energierekening komt later..”

Mevrouw Koops-Siebring:

Ook mevrouw Koops-Siebring werd door de subsidie over de streep getrokken. “Wij hebben onze vloer laten isoleren. We hebben een offerte opgevraagd voor de vloer en het dak, maar uiteindelijk besloten om alleen de vloer aan te pakken.” De familie Koops woont in een grote monumentale oude boerderij en daar was veel tocht. Hun (schoon)vader woont in het huis ernaast. Ze hebben allebei maatregelen genomen om hun woningen te verbeteren nu de subsidie er was. “We zijn tevreden over het proces. Van de aanbieder kregen we de juiste informatie en we konden snel aan de slag gaan.” Ook over de afhandeling van de subsidie door de gemeente zijn ze tevreden: “Zowel de aanvraag voor subsidie op basis van de offerte als de uitbetaling naar aanleiding van de factuur, waren snel geregeld!”

Wethouder Co Lambert is blij met deze enthousiaste ervaringen: “Fijn dat er zoveel inwoners gebruik hebben kunnen maken van de subsidie. De inwoners die maatregelen aan hun woning hebben getroffen hebben nu een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Mooi dat wij daar als gemeente een steentje aan bij hebben kunnen dragen en dat we een stap hebben gezet in onze doelstelling om minder CO2 uit te stoten.”

Wilt u ook verduurzamen?

Heeft u ook interesse om uw woning te verduurzamen? Dan kunt u contact opnemen met het Drents Energieloket via www.drentsenergieloket.nl. Ook is sinds september een landelijke subsidieregeling Subsidie Energiebesparen Eigen Huis (SEEH) van kracht gegaan. Kijk hiervoor op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/seeh