Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis zijn de openingstijden van het gemeentehuis gewijzigd. 

  • Het gemeentehuis is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 en 12:00 uur. 
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Het afvalbrengstation is open op de reguliere tijden. De Gratis Compostdag gaat niet door. 
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Drenthe dient Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie in bij het Rijk

Samenwerkende gemeenten en de Provincie Drenthe hebben hun plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van vakantieparken in de regio.

Extra investeren in kwaliteit Drentse vakantieparken 

De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld, De Wolden en de provincie Drenthe willen extra investeren in de kwaliteit van de Drentse vakantieparken. De betrokken gemeenten en de provincie Drenthe willen een investering van 5 miljoen op tafel leggen en vragen het Rijk eenzelfde bijdrage te doen.

Gezonde sector

Met de Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie willen de gemeenten kansrijke ondernemers stimuleren om hun vakantiepark te ontwikkelen. Wethouder Bas Luinge is blij met het voorstel: “De vrijetijdseconomie is met een omzet van 1,7 miljard euro een belangrijke motor van de Drentse economie. De sector is goed voor zo’n 24.000 banen aan directe en indirecte werkgelegenheid. Ook in Aa en Hunze speelt deze sector een belangrijke rol. Met deze investering houden we onze vakantieparken gezond.”  

Vicieuze cirkel doorbreken

Een ander belangrijk speerpunt in het voorstel is de focus op sociaal-maatschappelijke problematiek op vakantieparken zónder recreatieve toekomst. Onderzoek toont namelijk aan dat op een deel van deze parken sprake is van criminaliteit en ondermijning. Wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Noordenveld: “Deze parken krijgen onbedoeld te maken met ongewenste situaties met de bijbehorende problematiek. Gevolg is dat hun concurrentiepositie nog verder wordt verzwakt en inkomsten en investeringen verder dalen. In de samenwerking binnen de Regio Deal willen wij deze vicieuze cirkel doorbreken.”

Vrijetijdssector motor Drentse economie

Gedeputeerde Henk Brink: “In Drenthe werken we hard aan het behoud en de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie. Voor de economische kracht van de verblijfsrecreatie in Drenthe is echter een extra aanpak essentieel.” In Drenthe vindt 65% van de overnachtingen plaats op vakantieparken, terwijl dat in Nederland gemiddeld 34% is. Het aantal overnachtingen op vakantieparken is de afgelopen jaren flink gestegen: van 3.437.000 overnachtingen in 2013 naar 4.626.000 overnachtingen in 2018.
 

vertegenwoordigers van alle betrokken partijen bij een boomhut op een vakantiepark in Dwingeloo

Vlnr: Jeroen Westendorp (wethouder gemeente Noordenveld), Bas Luinge (wethouder Aa en Hunze), Henk Brink (gedeputeerde provincie Drenthe), Jurian Brekelmans (Recron), Anique Snijders (wethouder gemeente Midden-Drenthe), Nynke Houwing (wethouder Borger-Odoorn), Gerrie Hempen (wethouder gemeente De Wolden), Jelle de Haas (wethouder gemeente Westerveld). Jan Zwiers (wethouder gemeente Coevorden) ontbreekt op de foto.