Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis zijn de openingstijden van het gemeentehuis gewijzigd. 

  • Het gemeentehuis is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 en 12:00 uur. 
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Het afvalbrengstation is open op de reguliere tijden. De Gratis Compostdag gaat niet door. 
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Altijd Zorg scoort nog niet voldoende op kwaliteitscontrole gemeente

Gieten, 20 december 2019 – Altijd Zorg voldoet nog niet aan de minimale kwaliteitseisen voor veiligheid en zorg. Dat constateert de gemeente na controle van de stukken die Stichting Altijd Zorg de gemeente stuurde. Ook heeft de gemeente opnieuw een veiligheidscontrole op ’t Ruige Veld gedaan. Altijd Zorg is gevraagd om aanvullende informatie en opgedragen om snel maatregelen te nemen.

Veiligheid van cliënten nog niet op orde

De gemeente heeft eerder een concrete lijst met minimale kwaliteitseisen opgesteld waar goede zorg in de gemeente Aa en Hunze – en eigenlijk in heel Nederland – minimaal aan moet voldoen. De zorginstelling moest voor 13 december aantonen dat ze aan de belangrijkste eisen daarvan voldoet. De stukken die Altijd Zorg aan de gemeente stuurde om dit aan te tonen, blijken na controle niet volledig en blijven reden geven tot zorg over de veiligheid voor cliënten en kwaliteit van medewerkers. In de opgestuurde stukken missen bijvoorbeeld diploma’s en verklaringen omtrent gedrag van medewerkers en vrijwilligers. Ook ontbreken er veiligheidsplannen en moet de medicijnverstrekking beter worden georganiseerd. De gemeente heeft de conclusies gedeeld met andere betrokken partijen zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Stichting Attenta en de Arbeidsinspectie.

Verbeteracties echt afronden

Burgemeester Hiemstra waardeert het dat stichting Altijd Zorg aan het werk is met de gevraagde punten. Tegelijkertijd maakt hij zich nog steeds zorgen: “Voor mij zijn deskundig en betrouwbaar personeel, risico-inschattingen, calamiteitenplannen en de veiligheid van cliënten echt het allerbelangrijkst. Stichting Altijd Zorg heeft nog steeds onvoldoende laten zien dat ze dat allemaal goed geregeld heeft.” De burgemeester heeft om die reden opnieuw een veiligheidscontrole op ’t Ruige Veld laten doen en de stichting een dwingende brief gestuurd. “Ze voldoen nog niet aan de belangrijkste kwaliteitseisen voor een zorginstelling. Ik vraag ze per direct enkele maatregelen te nemen rondom veiligheid. Ook adviseer ik ze om voorlopig de medicatie te laten verstrekken door bijvoorbeeld de thuiszorg. Dit geeft ze de komende twee weken tijd om de basisvereisten helemaal in orde te maken. Ik hoop dat ze dit ook doen, zodat de bewoners en omwonenden van ’t Ruige Veld de zorg en veiligheid krijgen die ze verdienen.”