Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis zijn de openingstijden van het gemeentehuis gewijzigd. 

•    Het gemeentehuis is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 en 12:00 uur. 
•    U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
•    U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 14 0592.
•    U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
•    Het afvalbrengstation is open op de reguliere tijden. De Gratis Compostdag gaat niet door. 

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Gemeente in gesprek: “Ervaringen van mensen met een beperking zijn onmisbaar”

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp voor het college. Wethouder Co Lambert licht toe: “We willen dat iedereen meedoet.”

Daarom organiseert de gemeente Aa en Hunze tussen 3 en 10 september vier inspraakavonden over een toegankelijk(er) Aa en Hunze. 

Toegankelijk Aa en HunzeFoto van wethouder Co Lambert

De gemeente probeert zo toegankelijk mogelijk te zijn voor haar inwoners. Dat gaat vaak goed, maar verbetering kan natuurlijk altijd. Ook Lambert erkent dit: “De ervaringen van mensen die leven met een beperking zijn daarvoor onmisbaar.” Hij vult aan: “We kunnen het natuurlijk zelf allemaal gaan bedenken, maar in gesprek gaan met de groep die hier dagelijks mee te maken heeft is vele malen efficiënter.” 

Van stoepranden tot websites

Wat de wethouder betreft gaan de inloopavonden veel verder dan onhandige drempels of lastige stoepranden: “Bij toegankelijkheid denken we vaak aan mensen die slecht ter been zijn en in een rolstoel zitten. Voor die mensen zijn er natuurlijk nog verbeteringen mogelijk, zij zijn van harte welkom op deze bijeenkomsten. Maar we hopen ook mensen met andere beperkingen te ontmoeten, denk aan mensen met een visuele of auditieve beperking, laaggeletterden, et cetera. Die groepen ervaren natuurlijk compleet andere obstakels in het dagelijks leven: denk aan de leesbaarheid van websites of brieven.” 

“Drempels wegnemen”

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp voor het college. En dat is niet voor niets. “Dit vraagstuk gaat ook over toegang tot de samenleving, toegang tot meedoen. Dat moet vanzelfsprekend worden voor alle inwoners.” Wat de gemeente precies gaat doen met de feedback? “We hebben niet onbeperkt geld, maar vaak kun je met weinig geld al veel verbeteren. Het is morgen niet allemaal voor elkaar, maar we gaan er serieus mee aan de slag.” Om nogmaals te benadrukken: “Wij willen letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen. Uw input is daarvoor onmisbaar en daarom nodigen we u van harte uit.” 

Wil jij meepraten? Of heb je voorstellen of ideeën over hoe de gemeente Aa en Hunze nog toegankelijker kan worden? Deel deze dan met ons. Dit kan op de volgende data:

  • Dinsdag 3 september       - De Spil, Gasselternijveen
  • Donderdag 5 september  - Boerhoorn, Rolde
  • Maandag 9 september     - Dorpshuis, Annen
  • Dinsdag 10 september     - Gemeentehuis, Gieten

De bijeenkomsten starten om 19.30 uur en worden begeleid door Zorgbelang Drenthe. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar toegankelijkheid@aaenhunze.nl.