Stookverbod: Blijf alert in de natuur

Na lange periode van droogte heeft het eindelijk geregend in Drenthe. De grond is daardoor nat geworden, maar de natuur is nog steeds brandgevaarlijk omdat er veel verdroogt plantenmateriaal aanwezig is. Als de zon even schijnt en er is wind is de kans op een natuurbrand nog steeds groot. Daarom adviseert de brandweer Drenthe om uiterst alert te blijven. Wat mag nu wel en niet?

Geen vuur in de openbare ruimte

Gebruik geen fakkels, kaarsen, terrashaarden, vuurkorven op gemeentegrond, in parken en in natuurgebieden. Ook is het overal verboden om een kampvuur aan te leggen.

Barbecueën in de openbare ruimte kan als je voorzorgsmaatregelen neemt

Barbecueën of op een andere wijze eten bakken of braden op gemeentegrond, in parken en in natuurgebieden mag met deze voorzorgsmaatregelen:

  • Plaats de BBQ op een onbrandbare ondergrond
  • Plaats de BBQ niet in de buurt van buurt van een droge en brandbare omgeving zoals dennenbos of dor gras of droge heide
  • Zet een blusmiddel klaar

Voor meer tips over veilig barbecueën kijk op: www.brandweer.nl/brandveiligheid/barbecueen

Beperk het gebruik van vuur in tuin of terras

Wees voorzichtig met het gebruik van fakkels, kaarsen, terrashaarden en vuurkorven in de tuin, zeker als de tuin grenst aan brandgevaarlijke natuur of als er een riet gedekt gebouw in de directe omgeving staat.

Barbecueën in de tuin? Gebruik je verstand

Barbecueën in de eigen tuin of het eigen terras of balkon is in principe geen probleem. Gebruik echter je gezond verstand, zet een emmer water klaar en laat de BBQ niet onbeheerd achter.