Wat moet u doen met uw medisch afval?

Bijna iedereen gebruikt weleens medische producten. Na gebruik moet het afval ook ergens heen. Welk type afval hoort waar? We leggen het uit.

Wat doet u bijvoorbeeld met resten medicijnen (inclusief strips, flesjes en tubes)? Die kunt u inleveren als Klein Chemisch Afval inleveren op het afvalbrengstation. Het product kunt u niet door de gootsteen of wc spoelen. Het product kan dan terecht komen in het (grond)water en dat is milieuvervuilend. Lege medicijnstrips kunnen bij het PMD worden weggegooid. Het kartonnen doosje kan bij het oud papier. 

Oude injectienaalden vallen onder Klein Gevaarlijk Afval. U kunt ze inleveren op het afvalbrengstation of thuis laten ophalen. U kunt ze eerst bewaren in de KGA-box (gratis online aan te vragen) of in een naaldencontainer (vaak gratis te krijgen bij uw apotheek). Dit is belangrijk omdat de naalden gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen voor de afvalverwerkers.  

Voor zowel resten medicijnen als oude injectienaalden geldt dat deze vaak ook bij uw plaatselijke apotheek kunnen worden ingeleverd (raadpleeg hiervoor uw apotheek). Zie voor meer informatie ook de website van Apotheek.nl.

Wat doet u met pleisters en verbanden? Pleisters, (bebloede) verbanden, verbandgaas gooit u bij het restafval. Hetzelfde geldt voor tampons, maandverband en inlegkruisjes (en het stripje aan de achterkant van maandverband en inlegkruisjes) en luiers. 

Vragen? Voor veel vragen kunt u ook terecht op www.afvalscheidingswijzer.nl