Verruiming minimaregelingen

Meer mensen kunnen minimaregelingen aanvragen.

In 2022 zijn op meerdere gebieden de prijzen behoorlijk gestegen. Denk aan sterk gestegen energierekening, brandstofprijzen en de dagelijkse boodschappen zijn flink duurder geworden. Meer inwoners hebben het moeilijk en dreigen in de financiële problemen te komen. Om onze inwoners te ondersteunen, hebben we vanaf 1 januari 2023 de inkomensnorm voor onze minimaregelingen naar 130% van het bijstandsniveau verhoogd. Daardoor kunnen meer inwoners gebruikmaken van de minimaregelingen. Ook is sinds 1 januari 2023 de individuele bijzondere bijstand beschikbaar voor inwoners die, ondanks bijvoorbeeld het energieplafond, in de problemen komen met hun energierekening.

Landelijk Noodfonds Energie

Energiekosten te hoog? Vraag geld terug bij Noodfonds Energie!
Heeft u al sinds oktober 2022 een hoge energierekening? En heeft u niet zo’n hoog inkomen? Dan krijgt u misschien een deel van uw rekening vergoed door het Noodfonds Energie. In dit fonds zit geld van de energiebedrijven en het Rijk. Daarmee willen ze mensen met een hoge energierekening helpen. U moet zelf een aanvraag doen. 

Het Noodfonds kan een deel van de energierekeningen betalen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Wilt u snel weten of u de bijdrage kunt krijgen? Doe dan de check op www.noodfondscheck.geldfit.nl. 

Financiële regelingen gemeente Aa en Hunze

De gemeente heeft zelf ook regelingen voor inwoners die financieel in de knel komen door de sterk gestegen energiekosten. Heeft u door de gestegen kosten moeite om rond te komen? Dan kunt u misschien via de gemeente een vergoeding aanvragen. Dit gaat via de individuele bijzondere bijstand. Hiervoor geldt geen maximum inkomen. Wel gelden de volgende voorwaarden:
•    U woont in Aa en Hunze
•    U kunt laten zien dat u extra kosten heeft gemaakt (de energierekening)
•    U kunt laten zien dat u deze kosten niet kunt betalen. Hierbij wordt gekeken naar uw normale vaste lasten rondom wonen en energie, die u eerder ook had.
Andere regelingen, zoals het energieplafond of de energietoeslag, worden afgetrokken van uw aanvraag.

Individuele bijzondere bijstand aanvragen

Denkt u in aanmerking te komen voor een individuele bijzondere bijstand? Deze kunt u aanvragen via Werkplein Drentsche Aa. 

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Het adviesloket van Impuls Welzijn kan u hiermee helpen. Het maken van een afspraak kan telefonisch via (0592) 24 59 24 of per mail adviesloket@impulsaaenhunze.nl. Afspraken worden voornamelijk op maandagmiddag of donderdagochtend ingepland. 

Samen Doen Team

Maakt u zich zorgen over geld? Neem gerust contact op met het Samen Doen Team van Aa en Hunze. Zij kijken graag met u mee naar wat u nodig heeft. U bereikt het Samen Doen Team via telefoonnummer (0592) 26 34 68.