Raadslid in Beeld: Klaas Jan Stol

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert. Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op? In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. Deze week: Klaas Jan Stol (CDA)

Waarom bent u raadslid geworden?  

Ik ben altijd actief en betrokken geweest bij mijn leef- en woonomgeving. In mijn jeugd ben ik betrokken geweest bij het jeugdwerk van de kerk. Vanuit ’t Zandt, boven in Groningen, ben ik met mijn gezin in 2001 in Gasselternijveen gaan wonen.  Ook hier heb ik mij actief ingezet als onder andere jeugdouderling, diaken, mantelzorger, bestuurslid van de Oostermoerfeest organisatie en jarenlang in de plaatselijke dorpsfeestcommissie.  Ik ben geïnteresseerd in allerlei ontwikkelingen, zowel landelijk als in onze directe woonomgeving,  het raadslidmaatschap past daar prima bij.  

Welke politieke onderwerpen interesseren u het meest en waarom?

Woningbouw, zorg, demografische ontwikkelingen en dienstverlening. Ik heb een hekel aan mensen die veel en luid roepen en overal op tegen zijn. Samenleven doe je niet alleen, wij hebben elkaar nodig en wij kunnen elkaar versterken en ondersteunen. Ook hebben wij een zorgplicht richting onze inwoners die fysiek of geestelijk hulp nodig hebben of die het financieel niet rond kunnen krijgen. Dat is een taak die nu ook grotendeels bij de gemeente op het bord ligt. Hier kunnen wij als gemeenteraad ook in sturen.

Wat betekent deze plek voor u?  

We staan hier op de molen van Gasselternijveen. Deze plek hier betekent voor mij thuiskomen, een ijkpunt in het landschap, een landschap met enorme biodiversiteit, waar wij ook de waarde van de natuur waarderen. Afgelopen week zat er achter in mijn tuin een Europese Kanarie, een zangvogeltje die ik hier nog niet eerder gezien had. Komt dit misschien ook door de Oude Weer? Door het recent uitgevoerde meanderen van onze Hunze? Verder voel ik in Gasselternijveen ook de toal van het veenkoloniaal dialect, wat heel goed past bij mij als Grunninger.

Noem een leuk feitje over uzelf dat een beeld geeft van wie u bent.                                            

Ik heb door allerlei omstandigheden veel verschillende banen gehad; depothouder, fotografie, supermarkt manager, makelaar, vluchtelingenwerk en tegenwoordig uitvaartleider. Die verscheidenheid heeft mijn leven ook verrijkt en daar ben ik ook dankbaar voor. Verder houd ik ontzettend van tuinieren en ben ik het liefst alle dagen in de tuin actief. Ik heb zelfs nog een wekelijks Facebook item gehad met, let op; “KJ Kweek van de Week”.

Wat hoopt u nog te bereiken als raadslid voor Aa en Hunze?

Ik hoop dat wij de komende tijd Aa en Hunze verder kunnen laten groeien. Dat wij onze   jongeren behouden in de gemeente en hun ondersteunen in het zoeken van de juiste en betaalbare woonruimte. Dat wij, ondanks de vergrijzing en het personeelstekort, onze voorzieningen in stand houden. Meedenken in de uitdaging om onze zorg betaalbaar en ook beschikbaar te houden. De vorige slogan van de campagne van het CDA spreekt mij nog steeds erg aan; ‘Samen leven doe je niet alleen. Samenleven doe je samen!’

RiB Klaas Jan Stol