Steen eruit, boom erin tijdens ‘De Groene Tuin Weken’

In ‘De Week van de Groene Tuin’ zetten Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen, NL Greenlabel, Tuinbranche Nederland en de Tuinen van Appeltern de gemeente Aa en Hunze tuinen in het groen.

Tuinman Lodewijk Hoekstra helpt je een handje. Jij wordt als inwoner tijdens De Groene Tuin Weken uitgedaagd om de stenen te verruilen voor meer groen in je tuin. Stuur je groene idee in voor 26 april, en maak zo kans maken op één van de 25 appelbomen.

Hoeveel stenen haal jij weg?

Het klimaat verandert. Daar zijn we ons inmiddels van bewust, maar wat kunnen we eraan doen? Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Zo kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden weer een leefgebied, het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder. Verruil daarom de stenen voor groen en geef de natuur meer ruimte. Welk groen alternatief heb jij voor tegels in de tuin? 

Inspireer en maak kans op en appelboom

Draag ook bij aan een groenere stad door je tuin, balkon of dakterras te vergroenen. Laat ruimte in je tuin voor borders, plaats (klim)planten, plant bomen of zet potten met planten op je balkon. Je hebt zelf vast genoeg ideeën voor het vergroenen van je tuin. Weet jij andere te inspireren om de stenen in te ruilen voor meer groen? Stuur jouw idee in! De ideeën worden vervolgens op de social media platforms van de gemeente gedeeld. Met jouw deelname maak je kans op één van de 25 Elstar appelboompjes. Houd de social media kanalen van de gemeente in de gaten of ga direct naar deeltuinen.nl/win

Vertrouwen en dankbaarheid

Onder alle inzendingen worden, als blijk van waardering, 25 Elstar appelboompjes verloot. Bomen vangen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. Dit is bevorderlijk voor het klimaat. Achter de appelboom schuilt ook een mooie symboliek. De boom staat voor vertrouwen en dankbaarheid. De boom werd vroeger naast het huis geplant ter bescherming en voor het ontvangen van liefde. De traditie leert dat de laatste appel altijd aan de boom moet blijven hangen voor een goede oogst in het volgende jaar.

Stichting Deeltuinen

Niet iedereen heeft een tuin om groener te maken. In Nederland hebben circa 2,5 miljoen huishoudens geen tuin om lekker van te genieten. Stichting Deeltuinen heeft hier een oplossing voor bedacht: een soort Airbnb, maar dan voor tuinen. Tuineigenaren delen hun tuin met mensen die geen tuin hebben. Gratis en belangeloos. Hoe mooi is dat? Van elk geplant boompje gaat 5 euro namens de gemeente naar Stichting Deeltuinen voor het vergroten van de community. Zo draagt deze actie bij aan het uiteindelijke doel van Stichting Deeltuinen: voor iedereen een tuin op fietsafstand.

www.deeltuinen.nl
www.steenbreek.nl
 

Afbeelding persbericht-2