Raadslid in Beeld: Richard Heling

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert.

Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op? In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. In deze aflevering: Richard Heling (VVD).  

Hallo Richard, we hebben al een flink aantal raadsleden gefotografeerd. Jou fotograferen we in Grolloo. Waarom in dit dorp?  

Hier in Grolloo woon ik samen met mijn vrouw Sandra, dochter Ilse (16) en zoon Guus (14). Voor mij is dit ‘het centrum van de wereld’. Alles draait hier als het ware omheen vanuit mijn perspectief. Onze kinderen zijn in dit huis geboren, vanuit dit huis zijn we getrouwd en heb ik mijn bedrijf kunnen opbouwen. Een mooie en vertrouwde plek midden in het dorp. In het afgelopen jaar ben ik meer thuis geweest dan ooit. Over enkele maanden is dit ook de plek waar ik het langst heb gewoond. Dan haalt Grolloo als thuisbasis Rolde in. In Rolde heb ik namelijk de eerste 19 jaar van mijn leven gewoond. 

Waarom ben je raadslid geworden? 

Ik ben raadslid geworden omdat ik onze democratie heel belangrijk vind. In Nederland kunnen we in vrijheid leven. In heel veel landen in de wereld is dat niet het geval. Ik heb het geluk dat ik mooie reizen heb kunnen maken. Na thuiskomst kom ik altijd tot de conclusie dat Nederland een van de beste landen ter wereld is op vele vlakken. Vanuit de overtuiging dat we dat moeten behouden en waar mogelijk verbeteren heb ik me kandidaat gesteld voor onze gemeenteraad. Het liberalisme is daarbij mijn uitgangspunt. Ik wil graag een bijdrage leveren aan onze democratie en daarmee onze vrijheid.

Waar word je als raadslid blij van? 

Als raadslid word je weleens door inwoners benaderd met van alles. Erg leuk! Onlangs door een inwoonster die haar woning verkocht had en tijdelijk in een recreatiewoning wilde gaan wonen. Ze had hiervoor een vergunning aangevraagd. Rijkelijk laat. Een week voor de verhuizing kreeg ze een afwijzing. Ze raakte enigszins in paniek: “waar moet ik nu gaan wonen?” Ik heb vervolgens gebeld met onze gemeente. Op basis van de algemene informatie die ik van onze ambtenaar heb gekregen heb ik samen met de mevrouw de aanvraag opnieuw ingevuld. De eerste aanvraag was niet compleet en daarom terecht afgewezen. Binnen twee dagen daarna was het akkoord. Super dienstverlening van onze gemeente, compleet volgens de regels en een blije inwoonster!

Grolloo staat bekend als Blues Village. Ben jij ook muzikaal? 

Ik heb veel hobby’s (gehad). Voetbal, volleybal, skiën, motorrijden, autoracen, kitesurfen, wandelen, hardlopen, en nog wat sporten. Maar ik heb ook 10 jaar als toetsenist in een band gespeeld. Begonnen als een band op een lustrum van een studentenvolleybalvereniging, maar daarna doorgegaan. De bandnaam was BEP: Bruiloften En Partijen. We hebben zelfs tot in België gespeeld. Een supermooie tijd. En de oefenruimte van BEP was een tijd een slaapkamer in ons huis in Grolloo. Geweldig!

Wat wil je nog bereiken als raadslid? 

We staan voor grote uitdagingen op het gebied van de energietransitie. Ook in Aa en Hunze moeten we daarmee aan de slag. Ik wil een bijdrage leveren aan een goede inpassing in onze gemeente van alle zaken die vanuit de energietransitie op ons afkomen. Aa en Hunze moet mee in die transitie, maar we moeten ook in vrijheid kunnen blijven genieten van hetgeen er nu is en wat zo belangrijk voor ons is. Denk aan het landschap, de dorpen, maar ook aan de bedrijven, ondernemingen, de recreatie en de instellingen die Aa en Hunze maken wat het nu is: een super plek om te wonen, werken en te leven.

RichardHeling1