Aa en Hunze herdenkt oorlogsslachtoffers

Op 4 mei werden er bloemen gelegd bij 6 oorlogsmonumenten in de gemeente Aa en Hunze.

De bloemen werden gelegd ter nagedachtenis aan allen die zijn omgekomen of vermoord – burgers en militairen – in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredes operaties. De bloemleggingen vonden plaats in Eext, Gieten, Anloo, Gasselternijveen, Grolloo en Rolde en gebeurde in klein comité vanwege de coronamaatregelen. Bij de leggingen waren leden van de comités aanwezig, vergezeld door burgemeester Hiemstra of wethouder Heijerman, Luinge of Lambert.

“Samen herdenken”

Burgemeester Hiemstra is blij dat er lokaal toch stil werd gestaan bij dit moment: “Het herdenken doen we dit jaar natuurlijk door binnen naar de plechtigheid op de Dam te kijken. Maar het is ook belangrijk om hier lokaal bij stil te staan. De herdenking in de verschillende dorpen worden altijd goed bezocht. Het geeft aan hoe belangrijk mensen dit vinden.” Wethouder Heijerman vult aan: “Ook dit jaar hebben vele vrijwilligers ontzettend veel werk gestoken om een mooie herdenking neer te zetten. Dan is het enorm jammer dat het niet door kan gaan. Op deze manier konden we er, samen met verschillende 4 mei comités in onze gemeente, toch bij stilstaan. Hopelijk herdenken we volgend jaar weer samen.”

Beperkingen om eigen bestwil

Albert Kupers van het 4 mei comité Gieten trekt de vergelijking met de vrijheidsbeperkingen in de Tweede Wereldoorlog: “De coronapandemie legt ons vele vrijheidsbeperkingen op, maar dit zijn allemaal beperkingen om ons eigen bestwil. Hoe anders waren de vrijheidsbeperkingen tijdens het naziregime in de Tweede Wereldoorlog. Daarom is het goed om bij dit moment stil te blijven staan, juist in deze tijd.” Pieter Brands van het comité in Rolde onderstreept de woorden van burgemeester Hiemstra en de heer Kupers: “Alles is anders. Maar toch gedenken wij ook nu alle slachtoffers van oorlogen en geweld. En op 5 mei vieren wij 75 jaar vrijheid. Thuis, ook in Rolde.”

Bekijk de fotocompilatie van de herdenking in Aa en Hunze. 

Burgemeester Hiemstra legt bloemen bij het oorlogsmonument in Eext

Burgemeester Hiemstra legt bloemen bij het monument in Eext. Bekijk alle foto's van de herdenkingen in onze gemeente op www.aaenhunze.nl/75jaarvrijheid