Verkeersonderzoek in Aa en Hunze

Op verschillende plaatsen in de gemeente heeft u ze misschien zien liggen: zwarte slangen op de weg. Deze zijn geplaatst door TCW Verkeersadvies voor een groot verkeersonderzoek van de gemeente.

De slangen houden bij hoeveel verkeer ergens langsrijdt, de snelheid en het type verkeer. Dit is anoniem: er zijn geen camera’s en er wordt niet geflitst.

Waarom metingen?

De gegevens worden voor een aantal dingen gebruikt. Allereerst is het goed om af en toe een meting te doen. Zo ontdekken we of het ergens drukker wordt. We kunnen dan een oude meting met een nieuwe vergelijken. Ook kunnen we kijken of ergens sneller of juist langzamer wordt gereden dan vroeger. Van sommige wegen hebben we helemaal nog geen gegevens. Dan is het goed om die te verzamelen als startpunt. Ook worden metingen gebruikt als controle nadat er ergens iets is aangepast aan de weg.

Wat doen we met de gegevens?

De gegevens kunnen ons vertellen of het nodig is om actie te ondernemen. Ook gebruiken we de gegevens om bijvoorbeeld subsidie aan te vragen bij de Provincie of het Rijk. Telgegevens zijn daar een onderdeel van. Daarnaast maken we ook een omschrijving van de wegen en kijken of ze wel voldoen aan de nieuwste eisen en richtlijnen. 

Kan ik nog plekken aanwijzen voor een meting?

Iedereen is welkom om aan te geven waar het druk is, waar het onveilig voelt of waar er te hard wordt gereden. U kunt dit doen door te mailen naar verkeer@aaenhunze.nl. Binnen het huidige verkeersonderzoek is geen plek meer.

Nieuw verkeersplan

Op 11 juli worden de telslangen van de laatste plekken weggehaald. Na de zomervakantie doen we nog een meetronde. Er zijn nog een paar plekken over waar we willen meten. Dit heeft te maken met het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP). Die locaties zijn vroeger al eens aangegeven door dorpen en inwoners. Ook kan het zijn dat een locatie van voor de zomer niet helemaal goed gemeten is. Die herhalen we dan na de zomer. Het huidige plan loopt aan het einde van 2022 af en daarna werken we aan een nieuw plan. Als u een melding doet, kan deze worden meegenomen in het nieuwe plan.

 

verkeersonderzoek