Klein Chemisch-, Gevaarlijk Afval

KGA en KCA zijn verzamelnamen voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Dit afval kan schadelijk zijn voor de gezondheid (vuilnisophalers) en het milieu (lucht, bodem en grondwater).

Denk bij KGA en KCA aan afval met brandbare, giftige en bijtende stoffen. Het is daarom extra belangrijk dat dit goed wordt ingeleverd. Door KGA / KCA op de juiste manier in te leveren ben je ook nog eens duurzaam bezig: veel van deze stoffen kunnen gerecycled worden. 

Wat mag er wel worden ingeleverd?

Huishoudelijk afval als batterijen, spaarlampen, tl- en ledlampen, bestrijdingsmiddelen, gootsteenontstopper en lampenolie mogen worden ingeleverd als KGA / KCA. Ook afval uit het medicijnkastje, zoals medicijnen, kwikthermometer en injectienaalden kunnen worden ingeleverd. Doe-het-zelf afval als verf, lak, terpentine, verfafbijtmiddel, kwastreiniger, latex, wasbenzine en afval uit hobby’s zoals fotofixeer, foto-ontwikkelaar, etsvloeistof en zoutzuur mogen ook. Tot slot mag afval uit vervoersmiddelen, zoals accu’s, koelvloeistof, benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters ook worden ingeleverd. 

Wat mag er niet worden ingeleverd?

Ammonia, spiritus, armatuur van lampen, balpennen, viltstiften, bleekwater, ontsmettingsmiddel, cd’s, cosmetica (ook nagel- lak en remover), foto’s, dia’s, negatieven, geverfd hout, verduurzaamd hout, halogeenlampen, koper- en zilverpoets, snelontkalker, (lege) spuitbussen, videobanden en vlekverwijderaar mogen niet worden ingeleverd als KGA. Lege verfblikken mogen bij het restafval, zolang de restanten zijn opgedroogd. Lege flessen van bijvoorbeeld wasbenzine en terpentine mogen bij het plasticafval. 

Waar mag het worden ingeleverd?

De box kan worden ingeleverd bij het KGA-depot op het afvalbrengstation. De box kan ook op elke laatste dinsdag van het kwartaal worden opgehaald  door de chemokar. U moet dan eerst een telefonische melding doen. Spaarlampen, tl-buizen, powerbanks, laptop accu’s, fotocamera batterijen, smartphone accu’s, knoopcellen en kleinere batterijen kunt u ook inleveren bij de supermarkt, bouwmarkt of andere winkels. Heb je producten waar KGA of KCA in zit zoals zonnelampen? Haal dan de lampen uit het product. Zo voorkom je dat het KGA of KCA bij het restafval terecht komt.

Tips voor het inleveren

Zorg ervoor dat beschadigde batterijen en accu’s altijd in een plasticzak verpakt worden tegen eventueel lekken. Ook is het belangrijk om de plus- en minpolen van knoopcellen en batterijen af te plakken, om korsluiting te voorkomen. 

Hoe wordt KGA gerecycled?

Het glas van spaar- en tl-lampen kan gebruikt voor nieuwe lampen, van olie kan brandstof worden gemaakt en van het zink uit batterijen kunnen bijvoorbeeld dakgoten worden gemaakt. KGA dat niet gerecycled kan worden wordt verbrand (waarbij schadelijke stoffen vernietigd worden) of op veilige wijze opgeslagen. 

Meer weten? Ga dan naar www.aaenhunze.nl/kga