GFT-afval duurzaam verzamelen

U kunt bijdragen aan duurzaamheid door uw groente-, fruit- en tuinafval apart in te zamelen in de gft-bak. Als iedereen zijn gft-afval bij het restafval zou doen, zouden er namelijk minimaal twee nieuwe afvalenergiecentrales in Nederland nodig zouden zijn! Bovendien zou het zonde zijn om dit afval zomaar te verbranden, omdat er compost en biogas van kan worden gemaakt.

Wat mag er wel in de gft-bak?

Speciale composteerbare gft-inzamelzakken, papier dat gebruikt is om organische resten op te vegen, strooisel van kleine knaagdieren, diervoer, groente-, fruit- en snijresten en schillen, aardappelen, brood, pasta, gekookte en ongekookte etensresten, zuivelproducten, ei-, vis- en vleesresten (inclusief eierschalen, botjes en graten), jus en bakvet (mits gestold), notendoppen, mosselschelpen, koffiedik (met papieren filter) en thee (zonder zakje) mogen wel in de gft-bak. Snacks als koekjes, chocolade, pitten en noten mogen er ook in. 

Wat mag er niet in de gft-bak?

Theezakjes, bioplastic of composteerbaar plastic, stofzuigerzakken kaaskorsten, frituurvet en olie, bamboe rietjes, luiers, haren, pluizen, luiers, kurk, textiel en grote stukken papier of karton mogen niet in de gft-bak. U mag wel wat krantenpapier op de bodem leggen om uw bak schoon te houden en om te voorkomen dat het afval vastvriest. 

Hoe zit het met tuinafval? 

Houd als vuistregel aan dat alles wat je met een snoeischaar kunt doorknippen in de bak mag. Bloemen, planten, takken, stammetjes, stronken, loof, bladeren, gemaaid gras, tuin- en potgrond mogen er allemaal in. Overige grond (anders dan tuin- en potgrond), zand, grind, klei, bloem- en plantenpotten, kunstmest en timmerhout mogen niet in de gft-bak. 

Grover tuinafval kan naar het afvalbrengsation worden gebracht. U kunt jaarlijks maximaal 600 kilo per huishouden gratis inleveren. Heeft u meer? Dan betaalt u €0,15 per kilo. Tevens kunt u in de takkenweken in het voorjaar uw tuinafval gratis naar het afvalbrengstation in Gieten brengen en in de herfst worden op verschillende locaties bladbakken geplaatst.