Verplanten knotwilgen Herenweg Zuid Gieterveen

In de berm langs Herenweg Zuid te Gieterveen staan knotwilgen. Deze wilgen zijn jaren geleden als kleine boompjes (staken) door kinderen van de basisschool geplant. Ook hebben de schoolkinderen de knotwilgen lange tijd gesnoeid.

De knotwilgen worden inmiddels zo groot dat kinderen en andere vrijwilligers het knotwerk niet meer kunnen uitvoeren. De gemeente neemt daarom het snoeien van deze knotwilgen op in de gemeentelijke snoeiplanning. De wilgen worden om de drie jaar geknot

Verplanten

De knotwilgen staan dicht op elkaar. Nu de stammen dikker en de knotten groter worden maakt dat het maaien van de berm moeilijk. De maaimachine kan niet meer tussen de bomen komen.
Een oplossing hiervoor is het ruimer uit elkaar zetten van de knotwilgen. Dit gaat de gemeente met een speciale verplant machine doen.

Werkwijze

Om en om wordt er een knotwilg uit de rij gehaald en deze wordt achter de laatste boom op een dubbele afstand herplant. In de rij zijn in de loop van de tijd een paar gaten gevallen, deze worden ook weer gedicht. Daarmee blijven de bomen allemaal behouden. Er ontstaat zo een gelijkmatig verdeelde, langere rij, knotwilgen.

Planning

De werkzaamheden worden in het najaar/winter van 2022-2023 uitgevoerd. Eerst worden de wilgen geknot. Daarna worden de bomen verplant. Het moment waarop de verplant werkzaamheden plaatsvinden wordt later dit jaar ca. 2 weken van tevoren gepubliceerd.

Vragen?

Voor vragen over deze aankondiging kunt u contact opnemen met de gemeente Aa en Hunze via telefoonnummer 14 0592.