Jacobskruiskruid verwijderen
Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris). De bekende gele plant die je op heel veel plekken tegen kan komen. Het bevat de giftige stoffen pyrrolizidine alkaloïden.
Deze zijn giftig voor dier en mens wanneer de stoffen tijd krijgen om zich in de lever op te hopen. Het Jacobskruiskruid vindt een goede voedingsbodem op bijvoorbeeld overbegraaste weides.
Het verwijderen van Jacobskruiskruid
Genoeg redenen om de plant te willen weren. Draag bij het verwijderen altijd handschoenen. Het plantensap kan blaren veroorzaken. Bij een enkele plant kun je hem verwijderen met een speciale onkruidvork. Die helpen je om de plant met wortel en al uit te steken. Uit wortelresten groeit namelijk in een mum van tijd weer een nieuwe plant. Bij volwassen Jacobskruiskruid is het echter bijna onmogelijk om alle wortels te verwijderen. Blijf daarom controleren of de plant terug groeit. Heb je een stuk weide met extreem veel Jacobskruiskruid? Dan kun je het beste de weide maaien en vernieuwen. Meer informatie hierover is onder andere te vinden op de website van LTO Nederland.
Niet laten liggen
Laat een gemaaide, bespoten of uitgetrokken plant nooit op de grond liggen! Bij het verdrogen verliest de plant zijn bittere geur en wordt daardoor door paarden en andere dieren ineens wel graag gegeten. Bovendien zal de plant proberen om nog snel wat zaadjes te maken.
In de gft bak
Velen gooien de uitgestoken planten in de grijze container omdat men bang is dat het kruid anders niet vernietigd wordt. Echter kan je het Jabobskruiskruid zonder problemen composteren. Bij goede compostering (tenminste 4 dagen 60-70°C) verliezen eventuele zaden kiemkracht en is het materiaal in enkele weken tijd niet meer giftig. Dat betekent dat je de resten van deze plant dus prima in je gft-bak kunt deponeren.