Burgemeester Hiemstra: "De boodschap is helder doorgekomen, stop de blokkade”

In Gieten voeren de boeren sinds vanochtend actie en is het distributiecentrum van de Coop geblokkeerd. Ik snap de zorgen, maar roep de boeren op de blokkades per direct te beëindigen. 

Er is maatschappelijke onrust over het voorgenomen stikstofbeleid van het kabinet en de gevolgen daarvan voor de boeren. Vanmorgen heb ik gesproken met verschillende boeren uit de regio. Ik neem hun zorgen uiterst serieus. Het langdurig blokkeren van het distributiecentrum is echter niet de juiste manier om uiting te geven aan deze zorgen. De boodschap van het protest is helder doorgekomen, maar aan de blokkadeacties zit een houdbaarheidsdatum. De voedselvoorziening dreigt in gevaar te komen. Bovendien komen de openbare orde en verkeersveiligheid in het geding. Daarmee raakt het boerenprotest ook direct onze inwoners. 

Ondanks alle begrip voor het demonstratierecht en de frustraties van de boeren, roep ik de boeren op de blokkade van het voedseldistributiecentrum in Gieten per direct te beëindigen. Ik ga ervanuit dat de demonstranten hier gehoor aan geven.

Anno Wietze Hiemstra, burgemeester Aa en Hunze