Wat is nou PMD-afval?

"Pmd? Dat is toch álles met plastic?"

In de zomer gebruiken we veel plastic artikelen. Denk aan (opblaas)zwembadjes, - ballen, tuinmeubelen, luchtbedden, tuinslangen, opblaaskrokodillen, plastic speelgoed en hier en daar (plastic) vlaggetjes vanwege een verjaardag. Al deze artikelen horen niet tussen het PMD-afval. Ook de bekende grijze/zwarte afvalzak wordt momenteel helaas nog afgekeurd.

Waar moet het dan wel heen?

Als het artikel niet te groot is dan gooi je hem in de grijze container. Is het een groter artikel, zoals een kapotte tuinstoel, dan breng je hem naar het afvalbrengstation.

Wat moet dat wel in de oranje container?

PMD zijn plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Deze verpakkingen kunnen prima gerecycled worden. PMD gaat alleen om verpakkingen uit het huishouden. Daarnaast moeten deze verpakkingen leeg zijn én geen etensresten bevatten. 

Hoe zit dat met de wet?

Binnen de Europese afvalwetgeving is vastgesteld dat producenten van verpakkingsmaterialen verantwoordelijk zijn voor het recyclen van verpakkingsafval. Deze verantwoordelijkheid houdt in dat de verpakkingen gesorteerd moeten worden. Daar betaal je bij aanschaf van het product een kleine bijdrage voor. Deze vergoeding geldt alleen voor verpakkingen en niet voor gebruiksvoorwerpen. Voor het laten verwerken van goed gesorteerd PMD afval komen er geen extra verwerkingskosten. Is het afval niet goed gescheiden? Dan wordt het afval restafval én komen er extra kosten bij. 

 

PMD is:

Een verpakking ✔ 
uit huishoudelijk gebruik ✔ 
leeg en plat ✔