Veilig en relaxed fietsen met de fietsspiegel

Je ziet ze steeds vaker : fietsspiegels. Een fietsspiegel is een spiegel die je op het stuur van je fiets kunt monteren. Handig, want zo zie je in één oogopslag wat er achter je gebeurt in het verkeer, zonder je hoofd te hoeven draaien. Kortom: met een fietsspiegel op de fiets ga je veilig en relaxed op pad.

Tekla Heijsman is het daar helemaal mee eens. Tekla gaf jarenlang met haar man Bernard een fietsclinic voor 65+'ers. Tijdens deze clinic konden de deelnemers ook fietsspiegels uitproberen. Een tijdje geleden besloot Tekla om naar de fietsenmaker te gaan en hem te vragen of hij er ook eentje op haar fiets wilde monteren. En inmiddels wil ze niet meer anders. “Met mijn fietsspiegel kan ik in één oogopslag zien wat er achter mij gebeurt. Vooral op smalle wegen, die er veel zijn hier in het Noorden, voel ik me daardoor een stuk veiliger. Als ik een tractor of vrachtwagen zie aankomen, kan ik daar nu ruim op tijd op anticiperen.” 

Verschillende soorten en maten 

"Fietsspiegels zijn er in allerlei soorten en maten", legt Tekla uit. “Je hebt spiegels die vergroten en spiegels die verkleinen, met een lange steel of met een korte steel, en sommige zijn inklapbaar. Ik heb zelf een inklapbare spiegel: die past goed in het schuurtje en is handig voor als ik iemand passeer.” Maar hoe bedenk je nu welke fietsspiegel je aanschaft? Tekla: “Je moet voor jezelf bedenken waar je hem voor nodig hebt. En ga naar de plaatselijke fietsenmaker voor advies en test er daar een paar uit. Dan voel je vanzelf wat je prettig vindt.” 

Even over de drempel heen 

Fietsspiegels alleen voor oude mensen? Dat is al lang niet meer zo: op speed pedelecs (snelle elektrische fietsen waarmee je maximaal 45 kilometer per uur kunt fietsen) is een fietsspiegel bijvoorbeeld verplicht. Tekla: “Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen een fietsspiegel zouden nemen als het imago ervan positiever zou zijn. Het is even een drempel over, maar daarna geeft het een heel positief gevoel. Ik houd het overzicht van wat er om mij heen gebeurt en dat geeft veiligheid en rust.”

Doortrappen in Drenthe en uitgifte fietsspiegels

De komende tijd geeft de Fietsersbond in Drenthe tijdens diverse evenementen voorlichting over fietsspiegels. Dit is onderdeel van het programma Doortrappen in Drenthe. Tijdens de Drentse Fiets4Daagse is er een uitgiftelokatie en infopunt over fietsspiegels. In gemeente Aa en Hunze is dat dinsdag 13 juli tussen 9 en 11 uur op de Brink in Balloo.

Doortrappen is bedoeld om senioren te stimuleren vaker te fietsen. Fietsen is goed voor de gezondheid, sociale contacten en mobiliteit van senioren in de provincie. Bovendien draagt het bij aan recreatie en duurzaamheid. Het programma wordt omarmd door de twaalf Drentse gemeenten en de provincie Drenthe. Het Drentse Doortrappen omvat diverse leuke en leerzame fiets- en verkeersactiviteiten die op lokaal niveau aan senioren worden aangeboden. Kijk voor meer informatie op www.doortrappendrenthe.nl.