Interview met energiecoach Hans Dankbaar

Hans Dankbaar is één van de energiecoaches in Aa en Hunze.

Dag Hans, jij bent één van de energiecoaches die in de gemeente Aa en Hunze. Waarom ben je energiecoach geworden? 

Ik ben altijd bewust bezig geweest met milieu en hou erg van de natuur en buiten zijn. Ik vind het belangrijk dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen een schone en leefbare wereld zal zijn.
Drenthe is prachtig, maar we leven niet op een eiland. Als er in de wereld om ons heen dingen misgaan, zullen we dat ook hier gaan merken. In mijn woonplaats maak ik deel uit van de werkgroep Rolde Energieneutraal. Ik wil mensen graag helpen en adviseren.

Wat doet een energiecoach? 

Energiecoach zijn betekent bij mensen op bezoek gaan om samen te kijken waar en hoe zij in huis energie kunnen besparen. Isolatiemaatregelen kunnen geld opleveren én vaak wordt het woonklimaat in huis er ook beter van. We adviseren aan de hand van een standaard, uitgebreid formulier waar alle mogelijke bespaarpunten genoemd staan. Na afloop krijgen de mensen een samenvattend rapport.
We kijken ook naar de ventilatie situatie in huis en meten tijdens het gesprek de CO2 met een CO2 meter. Het komt regelmatig voor dat de ventilatie niet optimaal is. Bewoners kunnen ook een tijd een 
CO2 meter lenen om met behulp daarvan hun ventilatie in huis te verbeteren. In de winterperiode kunnen we ook warmte-scan foto’s maken om warmtelekken op te sporen. 

Aan wat voor soort adviezen moet ik denken?

We geven tips over muur en/of vloerisolatie aanbrengen, maar kijken ook naar een tochtwerende brievenbus, radiator laag- of uitzetten in ruimtes waar je niet bent; radiatorfolie plaatsen bij radiatoren tegen een slecht geïsoleerde muur; alle gloeilampen in huis vervangen door LED...

Welke maatregel zou je in het zonnetje willen zetten?

Goede isolatie – dat is de basis; wat dat inhoudt hangt af van het huis en wat er al is. Het kost meestal niet heel veel en je verdient het snel terug. Als je het toch over ‘zonnetje’ hebt, dan denk ik natuurlijk direct aan zonnepanelen.

Welke maatregel heb je zelf toegepast in je eigen huis?

Op mijn huis heb ik zonnepanelen waarmee ik mijn stroomgebruik afdek. Daarnaast vloerverwarming, vloer- en muurisolatie en wil ik binnen 2 jaar een hybride warmtepomp aanschaffen.
Van de cursus Energiecoach heb ik geleerd dat je op alle punten moet letten, je ziet snel iets over het hoofd. Onze inpandige garage heeft geen geïsoleerde muren. Dat geeft enkele koude muren in huis. Daarnaast bleek dat we onvoldoende ventileerden in huis. We monitoren nu dagelijks met een CO2 meter.

Wilt u ook graag een gratis energiescan van uw woning? Mail voor meer informatie of een afspraak met energiecoach@aaenhunze.nl of bezoek de website www.energiecoachaaenhunze.nl. In coronatijd kan een gesprek ook online.