Elektrische apparaten: Gratis inleveren op het afvalbrengstation

Elektrische apparaten horen niet thuis in de afvalbak of container, maar horen ingeleverd te worden op een daarvoor bestemd inleverpunt.

Er zijn veel plekken waar je elektrische apparaten kan inleveren zoals het afvalbrengstation. Een overzicht van andere inleverpunten vind je op www.stichting-open.org.

Werkende apparaten 

Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats, behalve oude koelkasten, vriezers of wasdrogers (deze hebben vaak een erg laag energielabel). 

Kapotte apparaten 

Zijn ze kapot dan kun je grote apparaten gratis inleveren als je een nieuwe koopt, of ze laten meenemen als het nieuwe apparaat bij je wordt bezorgd. Daarnaast kun je ze ook gratis naar het afvalbrengstation brengen. 
Kleine elektrische apparaten (bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, elektrisch gereedschap, mobiele telefoon, muis of klein toetsenbord) moeten ook apart worden ingeleverd en mogen niet bij het restafval. Breng ze gratis naar het afvalbrengstation. Vergeet niet om de snoeren en opladers erbij te doen. Verder kun je deze apparaten ook inleveren via Wecycle.nl 

Recycling  

De materialen van oude apparaten (zoals staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen) kunnen vaak prima gerecycled worden. Eventuele schadelijke stoffen, zoals in koelkasten en elektronica, worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terechtkomen.