Nabestaanden gezocht

Stichting Struikelstenen Aa en Hunze (in oprichting) wil Struikelstenen leggen in Aa en Hunze. Daarom zijn zij is op zoek naar nabestaanden van de volgende personen die ten tijde van WOII in de voormalige gemeenten Gieten en Rolde hebben gewoond en van daaruit weggevoerd zijn.

In Gieten: Cohen, Gudema, Gottfriedt, Meijer, de Bruin, Falke, Nijveen, Valk en de Jong.
In Rolde: Schaap, Stein, Simon, Fiesler (Fischler) en Nachtgeist.

Wij hopen dat u ons kunt helpen.

Graag ontvangen wij uw reactie, u kunt een mail sturen naar Ria Rademaker: rrademaker@aaenhunze.nl.

Wat zijn Struikelstenen

Struikelstenen zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje is de volgende tekst geslagen:
– Naam van het slachtoffer – Geboortedatum van het slachtoffer – Datum en plaats van deportatie van het slachtoffer – Datum en plaats waar het slachtoffer is vermoord.

Het leggen van Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Demnig wil met zijn Stolpersteine de herinnering levend houden aan slachtoffers van het naziregime, onder wie Joden, zigeuners, verzetsmensen en mensen die vervolgd werden om hun politieke overtuiging, seksuele geaardheid, geloof of handicap.

De stichting richt zich in eerste instantie op de Joodse inwoners die zijn afgevoerd. De stichting wil de herinnering aan het verdrijven en het vernietigen van Joden en anderen ten gevolge van het nationaal socialisme in Europa, Nederland en Aa en Hunze in het bijzonder, levendig houden.

vier struikelstenen