Minder eiken processierupsen, door meer mezen en spreeuwen

Het voorjaar is in volle gang. Het frisse groen schiet uit de grond en uit de knoppen van bomen.

Vogelhuisje met spreeuw

Het voorjaar is in volle gang. Het frisse groen schiet uit de grond en uit de knoppen van bomen. In menig nest of vogelhuisje heeft jong vogelgrut het levenslicht al gezien. Pa en ma vogel vliegen af en aan om de hongerige bekjes te vullen. Voor deze vogels geldt maar één ding; eten, eten, eten en nog meer eten.

Een deel van dat eten bestaat uit rupsen. Wat dat betreft breekt er voor de vogels weer een tijd van overvloed aan. Hoewel mensen niet zo blij zijn met de eikenprocessierups, o.a. mezen en spreeuwen zijn er gek op.

Eikenprocessierups 

De aanwezigheid van de eikenprocessierups is ondertussen een jaarlijks terugkerend gegeven.
De rupsen hebben brandharen. Voor mensen die daarmee in aanraking komen kan dat vervelende
gevolgen hebben. Hevige jeuk en irritatie van de huid en irritatie aan de ogen of luchtwegen.
Ondanks alle pogingen om de eikenprocessierups een halt toe te roepen, houdt de rups stand.

Een ding weten we zeker. Vogels, met name mezen en spreeuwen, eten eikenprocessierupsen en zijn daarmee een deel van de oplossing. Van sommigen mezen is bekend dat zij hun broedgedrag al beginnen af te stemmen op de massale aanwezigheid van de eikenprocessierupsen. Meer voedsel, meer kans op succes om de jongen groot te brengen. Meer broedende mezen en spreeuwen, meer vogels, minder eikenprocessierupsen.

Helpen

Voor het volgende voorjaar (2020) gaan we de mezen en spreeuwen een handje helpen en daar kunt u bij helpen. Als u een mooie plek heeft in uw groene omgeving of uw tuin zorgen wij voor het vogelhuisje. De vogelhuisjes worden komend najaar geleverd.
Er worden 700 vogelhuisjes ter beschikking gesteld. Inwoners, ondernemers, verenigingen, dorpsbelangen en scholen kunnen zich via dit formulier nu al voor aanmelden voor een vogelhuisje.

De vogelhuisjes zijn komend najaar beschikbaar. Hoe en waar, dat laten we nog weten.