Agressieve buizerd

Op de Hunzeweg tussen Eexterveen en Nieuw Annerveen heeft een buizerdpaar een nest.

Verkeersbord pas op aanvallende buizerd

Het is niet ongewoon dat een buizerd zijn nest verdedigt en daarbij voorbijgangers lastigvalt. Het lijkt erop dat de roofvogel agressief wordt bij het zien van o.a. hardlopers en fietsers. Ook op fel geleurde kleding reageert de buizerd. Dit doet de roofvogel door in duikvlucht over de voorbijgangers te scheren. Voor veel mensen is dit een angstige ervaring. Gelukkig worden zelden mensen verwond. Zodra de jonge vogels zijn uitgevlogen, wordt het buizerdpaar weer rustig. Dat is meestal rond juli. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst om voorbijgangers te waarschuwen.

De natuur ontwaakt, wees voorzichtig

Het is mei. Vogels nestelen, groen ontluikt, kikkers en padden zijn wakker en de reeën werpen bijna hun kalfjes. Een fantastische tijd, maar ook een hele kwetsbare. Daarom vragen we de inwoners van de gemeente rekening te houden met de kwetsbaarheid van de natuur.

Per 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming van kracht. De basis van die wet is dat iedereen rekening houdt met de natuur en die niet onnodig verstoort. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in uw directe omgeving. Broedende vogels, hun nesten en hun jongen mag u bijvoorbeeld niet verstoren. Denk daarbij ook aan uw huisdieren: houd uw hond het liefst aan de lijn en als het kan de poes binnen. Hierdoor dragen we allemaal bij aan het behoud van de natuur in de gemeente Aa en Hunze.

U vindt meer informatie over de wet op: http://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/wet-natuurbescherming

Heeft u vragen? Neem dan contact op met K. Rotteveel, beleidsambtenaar van Gemeente Aa en Hunze via 0592-267871 of k.rotteveel@aaenhunze.nl.