Mag je je telefoon gebruiken in de file? Check het hier!

Weet jij of je je telefoon mag gebruiken als je stilstaat voor een verkeerslicht? Of als je in een file rijdt? Check het hier: doe de MONO-quiz en test meteen of jij genoeg weet om mono te rijden.


MONO rijden? Dat betekent dat je ongestoord onderweg bent. Zonder afleiding van belletjes, appjes en social media. Je niet laten afleiden is best lastig met een telefoon die constant trilt en rinkelt. Veel mensen grijpen dan ook geregeld naar hun telefoon terwijl ze achter het stuur zitten. Ze zeggen weliswaar dat ze dit niet doen maar bij doorvragen blijkt toch wat anders: in een onderzoek van verzekeraar Interpolis gaf 65% van de ondervraagden toe tóch wel eens naar zijn of haar telefoon te grijpen. De verleiding is eenvoudig te weerstaan, als je je telefoon voor vertrek op stil of offline zet. Of stel hem in op ‘niet-storen’. 

Check vóór vertrek je telefoon

Ons telefoongebruik is zo normaal geworden dat we blijkbaar niet eens door hebben dat we best vaak éven op dat scherm kijken. Ook in het verkeer. Om die reden vindt het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) het belangrijk om opnieuw aandacht te besteden aan de gevaren van afleiding in het verkeer. In de MONO-campagne roept het VVBD iedereen in Drenthe op: 'Check vóór vertrek je telefoon en rijd daarna ongestoord verder. In Drenthe rijden we MONO!’ De boodschap is de komende weken op verschillende plekken te zien. 

Doe hier de quiz.