Column Burgemeester Anno Wietze Hiemstra over Oekraïne

Beste inwoners van Aa en Hunze,

De beelden en verhalen uit Oekraïne die ons bereiken gaan door merg en been. Het is verschrikkelijk, maar helaas ook de rauwe werkelijkheid. Steeds meer inwoners van Oekraïne verlaten noodgedwongen hun thuis. Het levert een ongekende stroom van vluchtelingen op, de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Er is ook een andere kant van de medaille, want tegelijkertijd zorgt het bij veel inwoners van ontvangende landen voor een grote drang om deze mensen te helpen. Ook in onze gemeente zijn er inmiddels talloze initiatieven op touw gezet. Het naoberschap dat ik in afgelopen jaren zoveel zag, is er dus ook sterk voor mensen in nood. Het is hartverwarmend om te zien.  

Ook als gemeente en politiek willen we onze verantwoordelijkheid nemen. In Aa en Hunze zijn we daarom bezig met grootschalige opvang van vluchtelingen in Papenvoort. Hier is plek voor zo’n 150 personen. Vanaf de eerste week van april verwachten we daar de eerste vluchtelingen op te kunnen vangen. We brengen de komende weken in kaart wat er nog gedaan moet worden en hoe inwoners hierbij kunnen helpen. Denk dan bijvoorbeeld aan praktische ondersteuning, Nederlandse les, hulp bij het dagelijkse leven, hobby en sport, begeleiding en voedselvoorziening. Wilt u helpen? Mail dan naar oekraine@aaenhunze.nl (let op: met maar 1 puntje op de ‘i’ in ‘oekraine’).   

Ik sprak onlangs met een aantal Oekraïense vluchtelingen die al eerder aan zijn gekomen in Aa en Hunze en particulier zijn opgevangen. Hun verhalen zijn ingrijpend. Het verdriet, de spanning en onzekerheid trekt een zware wissel op hen. Het is heel fijn dat wij hen als gemeenschap van Aa en Hunze veiligheid en rust kunnen bieden. Ik ben dankbaar voor ieders inzet daarbij. Als we hierin de komende tijd blijven samenwerken en onze krachten bundelen, dan zorgen we voor een ontzettend veilig en warm welkom. 

Anno Wietze Hiemstra
Burgemeester Aa en Hunze