75e afkoppeling regenwater in Aa en Hunze sinds start subsidieregeling

Wethouder Bas Luinge bracht de familie Dijkstra uit Rolde een bezoekje afgelopen woensdag. Zij zijn sinds de invoering van de subsidieregeling ‘afkoppelen regenwater’ het 75e adres dat daarvoor subsidie krijgt.

“Deze regeling kennen wij sinds 2020. Een inwoner kan 400 euro subsidie krijgen voor het zelf afvoeren van regenwater. Dit is de 75e adres in Aa en Hunze! In het begin gingen we uit van misschien tien tot vijftien aanvragen per jaar, maar gelukkig blijkt deze subsidieregeling een groot succes”, zegt wethouder Bas Luinge. 

Betrokken bij het milieu

“De subsidieregeling is opgezet om het rioolstelsel van de gemeente te ontlasten. Ooit hebben we bedacht om ook het regenwater op het stelsel aan te sluiten, maar dat is eigenlijk helemaal niet handig want regenwater is schoon en hoeft dus niet gezuiverd te worden. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat deze inwoners een hart voor de natuur hebben en zich betrokken voelen bij het milieu. Zij vinden het zonde om drinkwater te gebruiken voor de tuin en willen een alternatief, dat zie je ook weer hier bij de familie Dijkstra,” aldus wethouder Bas Luinge. 

Eisen subsidie

Om de subsidie aan te vragen zijn er wel een aantal eisen om aan te voldoen. Zo moet er minimaal 40 vierkante meter verharde oppervlakte afgekoppeld worden en mag het niet voor overlast zorgen. De voorwaarden vind je op onze website www.aaenhunze.nl. 

 

regenwater