Molen-nieuws

Molen De Juffer in Gasselternijveen zoekt vrijwillig molenaars of mensen die een opleiding tot vrijwillig molenaar willen volgen.

Voor De Juffer was 2018 een roerig jaar: stond de molen eerst al ruim een jaar stil wegens een probleem met de roeden, ingrijpender was dat eerste molenaar Fred Mijnhart overleed. Zijn missie was De Juffer in de toekomst draaiende te houden en daarom zoekt de Stichting Mulders Aa en Hunze nieuwe vrijwillig molenaars of mensen die daarvoor opgeleid willen worden. Momenteel zijn er op De Juffer drie molenaars actief: Ab, Roelof en Jan, en er wordt naar gestreefd het team met een zelfde aantal molenaars (in opleiding) uit te breiden.

Molenaarsdiploma

Molenaars op De Juffer moeten uiteraard hun vak verstaan. Ze hebben hun molenaarsdiploma of willen er voor studeren (meer op www.vrijwilligemolenaars.nl). Dat studeren kan in de gemeente Aa en Hunze: de praktijk- en theorieopleiding vindt plaats onder leiding van instructeur Henk Wilms op molen Hazewind in Gieten. Molenaar zijn is meer dan alleen de molen laten draaien: de molenaar ontvangt bezoekers en geeft in woord en gebaar uitleg over het industriële erfgoed dat een molen in feite is. Het gastgeverschap weegt zwaar. Onze molen is immers geen productiemolen meer, alhoewel er nog wel wordt gemalen. De molen is eigendom van de gemeente en is als rijksmonument een toeristische trekpleister.

Wat zoeken we

Wat wordt er eigenlijk verwacht van nieuwe vrijwilligers? Bijvoorbeeld bereidheid om regelmatig op zaterdag (en/of andere vaste draaidag) en tijdens bijzondere evenementen op de molen te draaien; enige talenkennis (en ook streektaal of dialect is fijn), een actieve en flexibele houding (er moet altijd wel iets gebeuren op een molen) en natuurlijk zelfstandigheid.

Meer informatie

Wie zo'n nieuwe hobby met meerwaarde wel iets toelijkt, kan bij Henk Wilms op Molen Hazewind in Gieten terecht om op afspraak vrijblijvend een dag(deel) mee te draaien. Email: info@aaenhunzemolens.nl.
aa en hunze molens logo