Eikenprocessierups in Aa en Hunze

Drentse eikenprocessierupsen kwamen in mei uit hun ei. Hoeveel overlast we in Aa en Hunze in 2023 zullen ervaren is moeilijk te voorspellen. Dat hangt onder andere af van het weer.

Nesten weghalen

De gemeente laat nesten op binnen de woonkernen op gemeentegrond weghalen. Dit gebeurt alleen op plekken waar veel mensen zijn en waar de kans op overlast het grootst is, zoals bij scholen, winkelcentra, speelplekken, verzorgingstehuizen en drukke fietspaden. Heeft u één groot nest of meerdere kleine nesten gezien op een drukke plek? Meld het dan via www.aaenhunze.nl (Melding Openbare Ruimte).
De gemeente markeert de boom met weg te halen nesten met een lint rond de stam met daarop een waarschuwingstekst over de eikenprocessierups. De nesten opruimer haalt het lint na het verwijderen van het nest weg. 

Eikenprocessierups in de tuin

Wil u een eikenprocessierupsen nest in eigen tuin laten verwijderen dan kunt u contact opnemen met de aannemer die ook in opdracht van de gemeente de rupsen nesten weghaalt. De kosten hiervoor zijn wel voor uzelf. Onze aannemer is Roel Timmerman B.V. Telefoonnummer 0521-351131 of email info@roeltimmerman.nl.

Heeft u last van jeuk?

Als u klachten krijgt door de brandharen van de eikenprocessierups, strip dan de huid direct na blootstelling met plakband. Spoel de huid en de ogen met lauw water en was uw kleding heel grondig op 60ºC. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol of aloë vera, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger of houden ze aan, neem dan contact met uw huisarts op.