Sport- en beweegakkoord: Duurzame sport- en beweeginfrastructuur

De gemeente Aa en Hunze gaat zich richten op zes thema’s die aansluiten op de pijlers van het Nationaal Sportakkoord. Elke keer zal er een thema toegelicht worden.

Thema 1: Duurzame sport- en beweeginfrastructuur

(Gemeentelijke) binnen- en buitensportaccommodaties zijn een belangrijke basis om sport en bewegen te kunnen faciliteren. Daarnaast benutten veel individuele en ongebonden sporters de openbare ruimte steeds vaker voor hardlopen, wandelen of fietsen. Sporten in de openbare ruimte wordt daardoor steeds zichtbaarder. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de openbare ruimte het ‘grootste sportpark’ in iedere gemeente wordt. Zowel voor inwoners van de gemeente Aa en Hunze, als voor toeristen en dagjesmensen die gebruik kunnen maken van de faciliteiten. 

Voorbeeld uit de praktijk, ter inspiratie: Skills Garden!
Skills Garden is een op maat ontworpen omgeving in de openbare ruimte om samen of alleen veelzijdig te sporten, spelen en bewegen. Om elkaar te ontmoeten, voor meer sociale cohesie, participatie en om te groeien. Van kleurrijke kunstgrasvelden, heuvels, toestellen, urban parken en courts tot en met natuurlijke speelgebieden. 
Deze innovatieve beweegvoorzieningen bieden ruimte voor een breed motorische ontwikkeling van alle 10 de Basic Movement Skills zoals balanceren, vallen, springen, lopen, fietsen, gooien, klimmen en dansen. Door middel van verleiding en uitdaging wordt elke beweger gestimuleerd zich veelzijdig te ontwikkelen.

Voorbeeld uit de gemeente Aa en Hunze: Beachveld Annen
Het beachveld wordt gebruikt door Handbalvereniging HVA en Sportvereniging Annen, afdeling volleybal. Met een subsidie van het uitvoeringsbudget van het sport – en beweegakkoord wordt het veld geoptimaliseerd door o.a. duurzame ledverlichting. Daarnaast wordt het veld beschikbaar voor andere gebruikers zoals de school, kinderopvang en verenigingen uit om liggende dorpen.

Sport- en beweegakkoord Aa en Hunze

Wilt u meer weten over het sport en beweegakkoord. Of wil u uitvoeringsbudget aanvragen. Zie de gemeentelijke website van de gemeente  Aa en Hunze en zoek op Sport- en beweegakkoord.