Informatiebehoefte verkiezingen bij inwoners groot

Inwoners van de gemeente Aa en Hunze willen bij verkiezingen vooral meer informatie over de standpunten van partijen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente uitgevoerd door i&o research. De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

Merendeel gaat stemmen

De voorkeur van inwoners ligt op onder andere het informeren over het verkiezingsprogramma. Ze willen weten hoe verschillende politieke partijen denken over onderwerpen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en hoe de partijen hebben gestemd tijdens de raadsvergaderingen in de afgelopen periode. Het merendeel van de respondenten geeft aan in 2022 te gaan stemmen.  Daarnaast zouden meerdere inwoners eerder stemmen als hun vertrouwen in de politiek terugkeert.

Informatie over verkiezingen

Aan de inwoners is gevraagd of zij informatie van de gemeente willen ontvangen over de aankomende verkiezingen. Zes op de tien inwoners zou graag informatie willen ontvangen over de wijze waarop gestemd kan worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dit doen zij het liefst via de lokale huis-aan-huis krant De Schakel (68%), via een brief (49%) of via de website van de gemeente (35%). Informatie via sociale media wordt het liefst ontvangen als tekst met een informatieve foto (69%) of door middel van een informatieve illustratie (38%).

Meer informatie

Gemeente Aa en Hunze gaat met de uitkomsten aan de slag. Zo komt er onder opnieuw een stemhulp op gemeentelijk niveau. De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgend jaar 16 maart 2022. Heeft u vragen over de uitkomsten van het onderzoek? Neem dan contact op via griffie@aaenhunze.nl.