Afvalweetjes

Wat hoort wel en niet in de afvalcontainer

Afvalinzameling 

De gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling van het huishoudelijk afval. Hierbij focussen wij ons op het verminderen van de hoeveelheid geproduceerd afval. Dit stimuleren wij via preventie, reductie, recycling en hergebruik van afval. Daarmee werken wij toe naar een vermindering van de hoeveelheid ingezameld restafval. Zo dragen wij bij aan een duurzamere samenleving. 

Afval: cijfers & doelen

In 2019 werd er 149,5 kilogram restafval per inwoner ingezameld. Het doel voor 2020 was om dit te verminderen naar 100 kilogram per inwoner. In september worden de cijfers van afgelopen jaar gepubliceerd. Dan weten we hoeveel restafval we in 2020 hebben ingezameld.   

Afvalweetjes  

Huishoudens zijn een mini-voorsorteerstation geworden, waar afval gescheiden ingezameld wordt. Denk hierbij aan papier, glas, PMD, gft, compost, textiel, elektrische apparaten, klein chemisch afval, en frituurvet. Met zoveel afvalstromen, is het dan ook niet ongebruikelijk dat er verwarring ontstaat over wat in welke afvalcontainer hoort. Daarom hebben we hier enkele afvalweetjes met nuttige informatie over de bijbehorende afvalstroom op een rijtje gezet.  

Chipszakken

We eten allemaal wel eens chips. Deze zitten verpakt in een chips zak, met aan de buitenkant een plastic laag en aan de binnenkant een aluminium laag. Hij mag zowel ingeleverd worden bij PMD als bij rest. Maar gezien de chips zakken nog niet gerecycled kunnen worden, gaan ze nog steeds de verbrandingsoven in. 

Papier 

Oud papier moet schoon en droog ingeleverd worden. Hier mogen dus geen tissues of vieze pizzadozen tussen zitten. Diepvries pizzadozen zijn hierbij een uitzondering, doordat de pizza vaak in plastic is verpakt, raakt de pizzadoos niet vervuilt. Naast vervuild papier kan er ook nog sprake zijn van geplastificeerd papier, een magazine. De cover van een magazine is vaak geplastificeerd, deze mag daarom gescheiden worden van de rest van het magazine. De cover gaat dan bij het restafval en de overige bladzijden van het magazine mogen bij oud papier. 

Fruit 

Het eten van fruit is natuurlijk gezond, maar vergeet niet de sticker eraf te halen voordat je schillen bij het gft doet, anders vervuil je het gft met plastic. 

Koffie & thee 

In het filter van koffiepads en theezakjes is vaak kunststof verwerkt. Om te voorkomen dat dit als microplastic in de natuur beland gooi je deze weg met het restafval. Losse thee of koffie mag wel bij het gft. 

Bakpapier

Vetvrij papier en bakpapier vallen onder bijzonder papier, en zijn niet geschikt voor recycling. Daarom moet dit worden ingeleverd bij het restafval. 

Aluminiumfolie

Je hebt je vast wel eens afgevraagd waar je aluminiumfolie bij moet inzamelen. Dit mag gewoon bij het plastic in, aluminiumfolie is namelijk recyclebaar.