Glas recyclen, hoe gaat dat?

Vraagt u zich ook weleens af waarom glas op veel plekken op kleur gescheiden moet worden?

Dit heeft een technische reden. Glas kun je eindeloos en volledig recyclen. Per jaar gooien we meer dan 344 miljoen kilo in de glasbak. Ongeveer 60% van het verpakkingsglas bestaat uit wit glas, de rest uit andere kleuren. Nu wordt er maar op de helft van de locaties in Nederland op kleur ingezameld, op de overige locaties worden de verschillende kleuren gemengd. 

Glas behoudt bij omsmelten zijn kleur, maar als wit glas bij het bonte glas terecht komt, krijg je na omsmelting gekleurd glas. Zo raak je steeds wat wit glas kwijt en dat maakt wit glas een relatief schaars goed.

Gooi daarom uw huishoudelijke witte, groene en bruine glas in de daarvoor bestemde glasbak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. De dekseltjes en dopjes mogen op de potjes en flessen blijven zitten en de papieren wikkels mogen er ook omheen blijven, deze worden er in de glasfabriek namelijk uitgefilterd. 

Alles wat niet van glas is mag niet in de glasbak. Aardewerk, porselein, spaarlampen, vensterglas, spiegels en grote flessen en potten kunt u gratis inleveren bij het afvalbrengstation.