Bankhelpdeskfraude, wat kunt u doen?
Momenteel zien we een forse toename in het aantal bankhelpdeskfraude gevallen. De meeste slachtoffers zijn ouderen, maar het kan iedereen overkomen. Bij bankhelpdeskfraude doen oplichters zich voor als bankmedewerker van uw bank.
Hoe gaan fraudeurs te werk?
Het slachtoffer wordt telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als medewerker van de bank. Er wordt aangegeven dat er een collega van de bank ‘toevallig’ in de buurt is en even langskomt om bijvoorbeeld de bankpas ‘veilig’ te stellen omdat er fraude mee zou zijn gepleegd.
Het slachtoffer wordt ondertussen bewust aan de lijn gehouden. Vermoedelijk om te voorkomen dat het slachtoffer iemand kan waarschuwen. Meestal verschijnt er binnen het uur iemand aan de deur om het slachtoffer te ‘helpen’.
De persoon die langs komt vraagt vervolgens om de bankpas en/of de pincode van de bankpas. Vaak vraagt deze persoon ook toestemming om een tablet, laptop of pc te mogen gebruiken. Deze wordt voorzien van een bepaalde software om op afstand de controle over het apparaat over te nemen. Vaak wordt de daglimiet van het pinbedrag verhoogd zodat er meer geld in één keer kan worden gepind. Als de persoon in huis klaar is, wordt het telefoongesprek beëindigd en verlaat de persoon de woning. In de meeste gevallen is het geld dan al overgeboekt of is er al gepind.
Hoe herkent u een fraudeur?
Een fraudeur is niet zomaar te herkennen. Over het algemeen zijn het vaak jonge mensen zonder bepaalde kledingkenmerken. Wat wel opvallend kan zijn, is dat zij aan de telefoon vragen bij welke bank u zit. Ook is er toevallig een medewerker in de buurt die meteen langs kan komen om u te helpen met uw pas.
Wat moet u doen op het moment dat u gebeld wordt?
Als u wordt gebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van een bank of andere instelling, geef dan aan dat u de verbinding verbreekt en dat u zelf de bank of instelling terugbelt. Als u de bank belt, kan de bank ter verificatie naar uw banknummer vragen om er zeker van te zijn dat u de eigenaar van de rekening bent. De bankmedewerker zal nooit naar uw pincode vragen of u vragen om uw bankpas af te geven. Ook vraagt de bankmedewerker niet om toegang te krijgen tot uw laptop.
Bent u slachtoffer?
Bent u toch slachtoffer geworden? Meld dit direct bij de politie en neem contact op met de bank om uw rekening te blokkeren. U kunt de politie helpen door signalementen, kentekens, foto’s en andere kenmerken van deze personen met hen te delen.
Twijfel over bankzaken?
Twijfelt u of er iets aan de hand is met uw bankzaken? Bel dan altijd naar uw eigen bank. Zij kunnen u verder helpen.