Glas, waarom scheiden?

In Nederland gooien we per jaar meer dan 344 miljoen kilo glas in de glasbak. Vraagt u zich ook weleens af waarom glas op veel plekken op kleur gescheiden moet worden?

Glas kun je eindeloos recyclen en ongeveer 60% van het verpakkingsglas bestaat uit wit glas, de rest uit andere kleuren. Bij het omsmelten en recyclen van glas behoudt het zo goed als dezelfde kleur. Een groene wijnfles blijft na het recyclen dus groen glas. Je kan je daarom goed voorstellen dat als wit glas bij andere kleuren terecht komt, het na omsmelting niet meer wit is. Zo raak je steeds wat wit glas kwijt en dat maakt wit glas een relatief schaars goed. 

Gooi daarom uw huishoudelijke witte, groene en bruine glas in de daarvoor bestemde glasbak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. De dekseltjes en dopjes mogen op de potjes en flessen blijven zitten en de papieren wikkels mogen er ook omheen blijven, deze worden er in de glasfabriek namelijk uitgefilterd. 

Alles wat niet van glas is mag niet in de glasbak. Aardewerk, porselein, spaarlampen, vensterglas, spiegels en grote flessen en potten kunt u gratis inleveren bij het afvalbrengstation.