Spiekeriek reist door gemeente

Gemeente Aa en Hunze gaf haar Spiekeriek maandag 14 februari een vliegende start in Grolloo.

Onder het toeziend oog van burgemeester Anno Wietze Hiemstra legden zes lijstrekkers (Henk Heijerman - Gemeentebelangen, Bas Luinge - VVD, Kiena ten Brink- PvdA, Lukas Koops- GroenLinks, Arie Fonk - D66 en Sonja Hilgenga - CDA) van de politieke partijen de laatste hand aan de boom van de democratie. Grolloër Johan Derksen mocht vervolgens de eerste spijker met wens in de boom slaan.

Stem laten horen

Inwoners van Aa en Hunze kunnen vanaf 14 februari hun wensen, ideeën en suggesties delen door een spiekerkaart op de boom te spijkeren of door de spiekerkaart in de boom te schuiven. De boom is een initiatief van de raadsleden. “De komende Gemeenteraadsverkiezingen zijn het moment voor kiezers om hun stem te laten horen. Om dit feest van de democratie nog meer te laten leven willen we onze inwoners een extra communicatiemiddel geven. Dat is deze Spiekeriek geworden”, aldus burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

Meedenken met raadsleden

Het idee van een Spiekeriek is gebaseerd op een heel oud gebruik. Vroeger bestond het fenomeen 'spijkerbomen' waaraan bepaalde krachten werden toegedicht. Er werd geloofd dat ze je konden verlossen van kwalen of een wens konden vervullen. Je moest er dan een spijker in slaan en wachten. Als de spijker overgroeid was door de bast, was je genezen. Door inwoners hun ideeën te laten delen wil Aa en Hunze hen laten meedenken voor het beleid van de komende vier jaar. De briefjes worden dagelijks door (her)kiesbare raadsleden opgehaald. Zo blijft er voldoende ruimte voor alle inwoners om hun ideeën, wensen en suggesties te delen. 

Inbreng voor debat bij Radio Aa en Hunze

De opbrengst uit de Spiekeriek wordt onder andere gebruikt voor het debat bij Radio Aa en Hunze op dinsdag 8 maart om 19:00 uur. Alle politieke partijen uit Aa en Hunze doen hieraan mee. Wanneer inwoners persoonlijk antwoord willen op hun reactie kunnen ze hun contactgegevens achterlaten op de spiekerkaart.

Gezamenlijk initiatief

De huidige raadsleden hebben gezamenlijk hun schouders onder het initiatief gezet. “Het is voor ons allemaal belangrijk dat we weten wat er speelt onder de inwoners én wat de wensen zijn”, luidt de mening van de raadsleden. “Het is daarom goed om met iets ludieks en unieks de aandacht te vragen voor de komende Gemeenteraadsverkiezingen.” 

Spiekeriek locaties 

De Spiekeriek reist door de gemeente. Ze doet de volgende locaties aan:
14 februari t/m 18 februari 2022 – Grolloo, tegenover Hofsteenge
18 februari t/m 25 februari 2022 – Gasselternijveen, hoofdstraat 93, tegenover de supermarkt
25 februari t/m 4 maart 2022 – Annen, Brink bij de muziekkoepel
4 maart t/m 10 maart – Rolde, Grolloërstraat, Brink, tegenover de supermarkt.
10 maart t/m 16 maart 2022 – Gieten, gemeentehuis

Op de wisseldagen wordt de boom rond half 1 verplaatst naar de volgende locatie.

Verkiezingen

Meer weten over de komende gemeenteraadsverkiezingen? Ga dan naar www.aaenhunze.nl/verkiezingen

 

Derksen en AW bij iek