Fluitbouwer Eva Kingma uitgeroepen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Eva Kingma is uitgeroepen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De fluitbouwer uit Grolloo kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Anno Wietze Hiemstra op de laatste dag van ‘haar’ evenement de Grolloo Flute Sessions.

Kingma System

Kingma wordt internationaal geroemd om haar vakwerk en haar muzikale innovaties. Zo zorgde ze voor een doorbraak in de fluitwereld met het Kingma System. Deze innovatie voegt extra kleppen en vingerzettingen toe aan de fluit, waardoor de speler meer tonen kan spelen. Beroemde fluitisten als Emmanuel Pahud, Matthias Ziegler en Sir James Galway bespelen haar instrumenten. Ook diverse wereldberoemde symfonieorkesten zijn trouwe klanten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en Berliner Philharmoniker. Vorige week kwam Kingma nog in het nieuws omdat ze de grootste fluit ter wereld bouwde. 

“Flute Village”

Burgemeester Hiemstra speldde de versierselen op tijdens de laatste avond van de Grolloo Flute Sessions. Bij de Flute Sessions, een initiatief van Kingma zelf, komen talentvolle fluitisten van over de hele wereld samen in een intieme setting om met topfluitisten hun vaardigheden en technieken te verfijnen. Volgens burgemeester Hiemstra heeft Kingma knap werk verricht door zoveel vrijwilligers uit het dorp te betrekken bij dit evenement: “Grolloo is niet alleen meer een Blues Village, maar ook een Flute Village geworden.”

Bijzondere onderscheiding

Eva Kingma is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze erkenning is uitzonderlijk. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde als iemand een prestatie van zeer exceptionele aard heeft geleverd voor de samenleving. Het is niet de eerste keer dat Kingma een bijzondere onderscheiding ontvangt. In 2018 kreeg de fluitbouwer al de 'Lifetime Achievement Award' van de National Flute Association in de Verenigde Staten.