Wat kunt u doen met (ingedroogde) verfrestanten?

Je hebt de verfklus afgerond en er blijft een laagje over. Een goed afgesloten blik kun je prima bewaren voor een volgende klus.

Heb je een kleiner én schoon blik? Giet het restant dan over. De verf blijft langer goed in een kleiner blik omdat er dan minder lucht bij komt en er geen vel op de verf ontstaat. Kwasten kun je tijdens het klussen in een afgesloten zakje bewaren. Zo blijven ze goed en hoef je ze niet af te spoelen.

Wegbrengen

Is de verf niet meer nodig en wilt u er van af? U kunt de verfrestanten dan inleveren bij het KCA (klein chemisch afval) op het afvalbrengstation. Ingedroogde verfrestanten mogen, net als de kwasten, gewoon bij het restafval. Watergedragen muurverf voor binnen kunt u ook inleveren bij sommige kringloopwinkels, zodat het een tweede leven kan krijgen. Vraag dit na bij uw lokale kringloopwinkel. 

Verwerking

De verfrestanten en verfblikken worden (grotendeels) gerecycled. Het staal van verfblikken wordt gebruikt voor spijkers en staaldraad, cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen en olie wordt gebruikt als brandstof. Het deel dat niet meer bruikbaar is, gaat naar speciale verbrandingsovens. De zeer hoge temperatuur vernietigt de schadelijke stoffen en reinigingsinstallaties zuiveren de rookgassen.