Glas: wat mag er wel en niet in de glasbak?

Wist je dat de metalen deksels op glazen flessen en potten gewoon in de glasbak mogen? Plastic deksels kunnen terplekke bij het plastic worden ingeleverd.

Zorg wel dat de fles of pot zoveel mogelijk leeg is. Daarnaast mogen ook glazen medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten de glasbak in. Sorteer het glas als dit kan ook op kleur, hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.

Wat mag niet in de glasbak?

Wat niet de glasbak in mag zijn theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen dezen kunnen namelijk bestaan uit hittebestendig glas, kristalglas of gewoon glas. Omdat het verschil niet te zien is, moeten ze worden ingeleverd bij het restafval. Deze glassoorten hebben een andere smelttemperatuur dan die van verpakkingsglas en geven daarom problemen bij recycling. 

Verder mogen ook lampen (zoals spaarlampen, ledlampen en tl-buizen), spiegelglas en vensterglas (ruiten) niet in de glasbak. Deze kun je wel apart inleveren bij het afvalbrengstation. 

Bespaar energie en grondstoffen

Glas kan eindeloos worden gerecycled, daarnaast kost het smelten van glasscherven minder energie (lagere temperatuur) dan het maken van nieuw glas met kwartszand, soda en kalk (hogere temperatuur). Het recyclen van glas kost 25% minder energie in verhouding tot het energie verbruik bij nieuw glas. 

Meer weten?

Meer informatie over de glasbak vind je via www.milieucentraal.nl.