Textiel

De wereldbevolking consumeert op dit moment jaarlijks gemiddeld 60% meer kleding dan 15 jaar geleden en het onjuist weggooien/niet hergebruiken hiervan heeft nadelige gevolgen voor het milieu.

Schaarse grondstoffen zoals petroleum worden opgebruikt voor het maken van nieuwe kleding en er wordt erg veel water gebruikt voor het maken van katoen. 

U kunt de schadelijke effecten van textiel helpen beperken door uw oude kleding en stoffen naar de verzamelcontainers van Sympany te brengen, zodat deze een nieuwe bestemming krijgen of gerecycled worden. U kunt de dichtstbijzijnde container vinden op www.sympany.nl 

Wat mag er wel/niet in de container?

Er mag van alles in de container: draagbare kleding, schoenen, huishoudtextiel, beddengoed, tassen, riemen, gordijnen en (schone) knuffels mogen allemaal in de container. Sokken en onderbroeken mogen er bijvoorbeeld ook in. Goed bruikbare kleding, schoenen en accessoires kunt u ook zelf bij een kringloopwinkel inleveren. En wist u al dat u versleten textiel, zelfs met grote scheuren en gaten, ook kunt inleveren? Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als vulling voor autostoelen of als isolatiemateriaal. Wel moet de textiel vrij zijn van verf- en olievlekken en droog zijn. 
Matrassen, (vulling van) kussens, knipselresten, ernstig vervuild/nat textiel, speelgoed, breigaren, boeken en afval mogen niet in de container.

Hoe levert u de textiel aan?

De textiel moet schoon en droog zijn en in een afgesloten zak worden aangeleverd. Schoenen moeten bij elkaar gebonden worden; zo raken ze niet kwijt.

En wat gebeurt er uiteindelijk mee?

Eerst wordt alle textiel gescheiden. De bruikbare kleding gaat naar tweedehandswinkels of ontwikkelingslanden. Artikelen die een kringloop ook niet kan verkopen, kunnen uiteindelijk ook naar ontwikkelingslanden gaan. De onbruikbare textiel wordt vervezeld en dient als nieuwe grondstof voor bijvoorbeeld dekens, of garen voor het maken van vloerbedekking. Bekijk hier een video waarin wordt uitgelegd welke reis jouw ingeleverde t-shirt maakt!