Verslag adviesraad 31 maart
Verslag van de vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) van de gemeente Aa en Hunze, gehouden op maandag 31 maart 2025 op het gemeentehuis te Gieten.
Aanwezig:
Voorzitter: Mw. Rita Siegers
Secretaris: dhr. Henk Koster
Leden van de ASD: dhr. Tim Beijleveldt, dhr. Duncan den Boer, mw. Gerry Bos, mw. Ellen Diemers, mw. Janneke Pit, dhr. Bart Plaatje, dhr. Marthijs Ruben en dhr. Henk Wilms
Ambtelijk secretaris: mw. Sabine de Groot
Namens gemeente: mw. Janet Dekker
Afwezig met kennisgeving: mw. Anne Kraanen, dhr. Geert van der Schuur
Opening en vaststelling agenda:
De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt vastgesteld.
Gesprek met Coen van Meerten:
De voorzitter heet de heer Coen van Meerten van Biblionet van harte welkom. Hij is uitgenodigd om ons te informeren over het bibliotheekwerk in de gemeente Aa en Hunze. Dhr. Van Meerten geeft uitleg over onder andere de maatschappelijke opgaves, het nieuw landelijk bibliotheekconvenant en de aanpassing van de bibliotheekwet met zorgplicht. De maatschappelijke opgaves zijn leesvaardigheid en leesplezier van scholieren, digitale dienstverlening voor iedereen, aandacht voor brede welvaart, naoberschap, iedereen moet mee kunnen doen en de zorgplicht voor bibliotheken. Biblionet zet zich op verschillende manieren in om hier op een goede manier invulling aan te geven, waarbij ze ook veel samenwerken met andere (maatschappelijke) organisaties. De ASD leden ontvangen de presentatie om het later nog een keer terug te lezen.
Zaken voor overleg met de beleidsadviseurs:
a) Raadsvergaderingen;
b) Relevante punten uit de LTA;
- 3 april - de Sturingsmonitor: De impact voor het sociaal domein is niet heel groot.
- 5 juni – Integraal Huisvestingsplan: voor de werkgroep Jeugd is dit interessant.
- 12 juni – Verordening bekostiging leerlingenvervoer
- 12 juni – Ombuigingen: Dit is heel breed, maar mw. Dekker kan niet garanderen dat er niets over het sociaal domein in staat. Het is echter niet aan de ASD om aan te geven waar de gemeente zou moeten ombuigen, maar tips of suggesties vanuit de ASD zijn welkom. Het is een politiek besluit en dat besluit ligt bij de gemeenteraad.
c) Informatie en voorlichtingsbijeenkomsten m.b.t. het sociaal domein;
- Er stond voor 1 april een bijeenkomst gepland over de evenementenkalender en de sociale kaart. Vanwege te weinig aanmeldingen gaat deze bijeenkomst niet door.
- Dhr. Koster en mw. Siegers hebben een gesprek gehad met de Toegankelijkheidsraad. Het was een prettig gesprek en goed om te horen wat zij doen. Bij hen gaat het meer over de uitvoering en over mensen met een beperking. De conclusie is dat ze ons niet kunnen helpen bij advieswerk over het beleid, maar dat ze ons (als ervaringsdeskundigen) wel input kunnen leveren over de knelpunten in de uitvoering.
d) Punten van de beleidsadviseur(s);
e) Vragen aan de beleidsadviseurs;
- In de Managementletter 2024 van Attenta wordt opgemerkt dat het contract van de gemeente met Attenta liep t/m 2022 en dat er nog geen nieuw contract is: wat is de huidige stand van zaken;
- De opdracht van Attenta is vorig jaar met 2 jaar verlengd, voor 2025 en 2026. De ontwikkelingen rondom de Versterkte lokale teams zijn van invloed en gaan daarna meegenomen worden in de opdrachtverstrekking van Attenta. Kanttekening hierbij: er is inmiddels een nieuwe managementletter 2025.
f) Openstaande punten:
Geen.
Bespreken notulen van de vergadering van 24 februari 2025:
De notulen en de actielijst worden ongewijzigd vastgesteld.
Naar aanleiding van de actielijst:
- De Koepel had een mail gestuurd over de Apk-keuring. Er wordt afgesproken eerst met de ambtenaren om tafel te gaan en dan pas de Apk-keuring te doen. Voor de bijeenkomst met de beleidsambtenaren is het lastig om een datum te prikken en daar komen nu ook nog personele wisselingen bij. Het voorstel is om te wachten op de vervanging van mw. Dekker en dan de bijeenkomst te plannen in het derde kwartaal.
- De voorzitter vraagt of er nog iemand problemen heeft met het gebruik van Teams. Inmiddels lijkt iedereen er gebruik van te kunnen maken. Mochten er toch problemen zijn dan graag contact opnemen met de ambtelijk secretaris.
Ingekomen stukken
- Schrijven over de wijziging in de samenstelling van de Raad van Toezicht van stichting Attenta. Wordt voor kennisgeving aangenomen.
- Verslag overleg klankbordgroep CPM. Het is een duidelijk verslag en wordt voor kennisgeving aangenomen.
Uitgaande stukken:
Er zijn geen uitgaande stukken.
Communicatie en social media:
Er is op dit moment nog geen nieuws te melden. Voor de volgende vergadering wordt dit punt opnieuw geagendeerd.
De prestatieafspraken tussen gemeente en woningcorporaties en huurdersorganisaties / onderzoek seniorvriendelijkheid VEH: verslag door het werkgroepje met dhr. Den Boer & dhr. Van der Schuur.
Dhr. den Boer licht de bevindingen kort toe. Het is een vrij dun rapport waar zo’n 78 leden van Vereniging Eigen Huis op hebben gereageerd. Het rapport wordt voor kennisgeving aangenomen.
Vaststelling jaarverslag 2024:
Het jaarverslag wordt vastgesteld. Complimenten aan de secretaris voor het mooie complete verslag met prettig taalgebruik. De verspreiding van de jaarverslagen is besproken en de laatste “gaten” zijn gevuld.
Mededelingen en/of besluiten van het DB:
- Aanvangstijdstip ASD-vergaderingen: huidige afspraken zo laten, of altijd om 19.00 uur of altijd om 19.30 uur;
Voor de meeste leden heeft 19.30 uur de voorkeur. In het vervolg zal de vergadering dan ook elke keer om 19.30 uur beginnen, ook wanneer er een spreker op de agenda staat. Het is altijd mogelijk om dit weer ter discussie te stellen en te wijzigen als dit nodig blijkt te zijn. - Vervanging dhr. Koster als secretaris/penningmeester;
Dhr. Koster heeft een document opgesteld met alle taken van de secretaris en penningmeester. Dhr. Plaatje geeft aan dat dit heel overzichtelijk is en dat hij het secretariaat en penningmeesterschap op zich wil nemen met dhr. Van der Schuur als achtervang.
Op het lijstje ontbreekt nog dat de secretaris ook de contactpersoon voor de sociale kaart is. Dit wordt toegevoegd. - Stand van zaken (datum) gemeenschappelijke sessie met de ambtenaren.
Dit is eerder in de vergadering al besproken. Zie agendapunt 4.
Werkgroepen
a) Wmo: De werkgroep vergadert op 7 april.
b) Participatie: De werkgroep heeft op 13 mei een vergadering met de ambtenaren. Op 6 mei is het vooroverleg om 19:00 uur via Google-Meet. Duncan stuurt de werkgroepleden een uitnodiging in de mail.
c) Jeugd: De werkgroep komt op 10 april weer bij elkaar. Stevige lokale teams is het belangrijkste onderwerp waar de werkgroep zich op gaat richten.
Rondvraag
- Er zijn nadat de agenda was rondgestuurd nog een aantal stukken binnengekomen:
- Jaarverslag van de Toegankelijkheidsraad: Ter kennisname.
- Uitnodiging Kennisontbijt over de omgevingsvisie op 16 april: mw. Bos en dhr. Plaatje hebben zich al opgegeven. - Dhr. Plaatje meldt dat hij zich aan het verdiepen is in arbeidsmigranten. De kennis hierover zou hij willen delen in de werkgroep participatie. De voorzitter geeft aan dat de insteek moet zijn wat vanuit Aa en Hunze interessant is.
- Dhr. Beijleveldt vraagt naar welke invloed de wisseling in het DB heeft op de werkgroepen. Vanuit de werkgroep Jeugd is er dan geen vertegenwoordiging meer in de agendacommissie. Wie uit de werkgroep Jeugd zou plaats willen nemen in de agendacommissie voor het samenstellen van de agenda in het AC/DB overleg? De werkgroep neemt de vraag mee en komt erop terug.
Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 20.59 uur.