Verslag adviesraad 24 februari

Verslag van de vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) van de gemeente Aa en Hunze, gehouden op maandag 24 februari 2025 op het gemeentehuis te Gieten.

Aanwezig:                            
Voorzitter:                           Mw. Rita Siegers
Secretaris:                          dhr. Henk Koster
Leden van de ASD:                dhr. Tim Beijleveldt, dhr. Duncan den Boer, mw. Gerry Bos, mw. Ellen Diemers, mw. Anne Kraanen, mw. Janneke Pit, dhr. Bart Plaatje, dhr. Marthijs Ruben (vanaf 19.45 uur), dhr. Geert van der Schuur en dhr. Henk Wilms
Ambtelijk secretaris:               mw. Sabine de Groot                                        
Namens gemeente:             mw. Janet Dekker en wethouder Kiena ten Brink

Afwezig met kennisgeving: 

Opening en vaststelling agenda:

De voorzitter heet alle aanwezigen van harte welkom en opent de vergadering. Dhr. Ruben komt wat later. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.    

Gesprek met de wethouder:

Wethouder Kiena ten Brink is vanavond aangeschoven om met de ASD in gesprek te gaan over 2 onderwerpen.
De bedoeling is om open met elkaar in gesprek te gaan en vooral om met elkaar van gedachten te wisselen: daarom is ervoor gekozen om van dit gesprek geen uitgebreid verslag te maken.

1. Hoe bereiden we onszelf en inwoners voor op de dubbele vergrijzing? (Benen op tafel gesprek)
De wethouder licht toe dat er steeds meer ouderen zijn die ook langer leven. Daarnaast zijn er minder jongeren en komen veel ouderen vanuit grote steden hiernaartoe komen om te drenthenieren. Je kunt dus eigenlijk spreken van een driedubbele vergrijzing. Mensen gaan ervanuit dat de overheid voor hen zorgt als ze ouder worden, maar de overheid kan dit steeds minder waarmaken doordat menskracht en middelen ontbreken om iedereen die zorg te kunnen geven.
De ASD leden en de wethouder bespreken de verschillende problemen/knelpunten die ze zien, delen hun eigen ervaringen (bijvoorbeeld als mantelzorger) en denken na over mogelijke oplossingen. De hoofdpunten die zijn besproken zijn: Woningen/woningbouw/woonvormen, mantelzorg, sociaal netwerk/sociale controle, domotica/hulpmiddelen en regelgeving.
Het vraagt een andere manier van kijken naar de toekomst en er zullen soms andere keuzes gemaakt moeten worden. Inwoners kijken al snel naar de overheid, maar ze hebben hier zelf ook een verantwoordelijkheid in. Het is belangrijk dat mensen zelf al vroegtijdig nadenken over het ouder worden (van zichzelf, maar ook van naasten). Wat kunnen mensen zelf doen om zo lang mogelijk gezond en zo zelfstandig mogelijk te leven om zodoende zo min mogelijk zorg/hulp nodig te hebben? Het is een interessant vraagstuk.
2. Hoe werkt de gemeente?
De wethouder vertelt met behulp van een PowerPointpresentatie uitgebreid hoe de gemeente werkt, wie welke rol en welke verantwoordelijkheden heeft en de 14 stappen van het besluitvormingsproces. De ASD leden krijgen de PowerPointpresentatie per mail toegestuurd.
De voorzitter bedankt de wethouder voor het gesprek over deze twee onderwerpen.

Zaken voor overleg met de beleidsadviseurs:  

a) Raadsvergaderingen;
b)Relevante punten uit de LTA;  
c) Informatie en voorlichtingsbijeenkomsten m.b.t. het sociaal domein;
d) Punten van de beleidsadviseur(s);
e) Vragen aan de beleidsadviseurs;
Vraag over de raadsstukken m.b.t. ‘Nij Begun’: we zien veel raakvlakken met het sociaal domein en vragen ons af wat de stand van zaken m.b.t. de uitwerking is en op welke wijze de ASD daarbij betrokken wordt; De voorzitter licht de vraag toe en geeft aan dat de ASD nieuwsgierig is naar hoe de ASD erbij betrokken wordt. Aangezien dit onderwerp in de portefeuille van de wethouder zit, reageert zij op deze vraag. Wethouder: Er ligt een pakket van 16 maatregelen en er moet nu gekeken worden hoe dit wordt uitgerold. Het traject gaat met het team van Henk Nijboer opgepakt worden. Welke rol er van de ASD wordt verwacht en of er een rol voor de ASD komt dat is nog niet duidelijk.
De ASD blijft de ontwikkelingen volgen en bedankt de wethouder voor haar toelichting.
f) Openstaande punten:
Geen.

Bespreken notulen van de vergadering van 27 januari 2025:

De notulen worden ongewijzigd vastgesteld. De actielijst wordt doorgenomen en aangevuld met het bezoek van Biblionet in maart.

Ingekomen stukken

  • Brief doordecentralisatie Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang.
    In de vorige vergadering is hier al kort bij stilgestaan. Dit onderwerp komt terug in de werkgroepen.
  • Raadsstukken m.b.t. het onderzoek van de Rekenkamercommissie Laaggeletterdheid: ter informatie en bespreking in de werkgroep Participatie.
    De werkgroep Participatie bespreekt dit in de werkgroep met de betreffende beleidsadviseur.
  • Mail m.b.t. de websitepagina
    Er is een mail binnengekomen met vragen over de informatie op de website en het voorstel om ook de indeling van de werkgroepen te vermelden. Er zijn vraagtekens bij dit voorstel, maar het werkgroepje communicatie neemt deze gedachte mee.
  • In de Whatsapp groep zijn meerdere berichten gedeeld over verschillende onderwerpen. Verzoek aan de ASD leden is om met hun eigen werkgroep na te gaan welke onderwerpen in de werkgroep besproken moeten worden.

Uitgaande stukken:

Geen uitgaande stukken.

Jaarverslag 2024 - concept v2:

De eerste reacties op het jaarverslag zijn erg positief. Het verzoek aan alle leden om het jaarverslag nog eens goed en kritisch na te lezen en binnen twee weken hierop te reageren richting de secretaris. De volgende vergadering kan het jaarverslag dan vastgesteld worden.

Communicatie en social media:

Dit onderwerp wordt geagendeerd voor de volgende vergadering.

Mededelingen en/of besluiten van het DB:

  • Vervanging Henk Koster als ASD-lid en wie de rol van secretaris/penningmeester op zich wil nemen
    Dhr. Van der Schuur biedt zich aan om het penningmeesterschap over te nemen. dhr. Plaatje zou in samenwerking/met achtervang van een ander lid de rol van secretaris wel willen vervullen. De andere leden geven aan de rol van secretaris niet te zien zitten. Volgende keer komt deze vraag terug op de agenda. Er staat nog iemand op de reservelijst van de laatste wervingsronde. Die persoon is nog steeds geïnteresseerd, maar is pas over een half jaar beschikbaar. Er wordt afgesproken om begin juni contact met diegene op te nemen en dan per 1 juli te benoemen.
  • Stand van zaken m.b.t. de gemeenschappelijke sessie met de ambtenaren (vervolg op de sessie met Zorgbelang Drenthe):
    Er is nog geen geschikte datum gevonden. Te veel leden kunnen niet aanwezig zijn op de voorgestelde data. Dhr. Beijleveldt vraagt welke momenten het voor iedereen het beste past of juist niet past. Er wordt voorgesteld of het misschien op maandagavond kan. Wordt vervolgd.

Werkgroepen

a) Wmo:
Het verslag van de werkgroep vergadering zit bij de agendastukken en heeft iedereen kunnen lezen. Er worden een aantal zaken in benoemd die gewijzigd gaan worden in de verordening Wmo en Jeugdhulp. Met deze informatie kan de werkgroep Jeugd daar ook al over nadenken.
b) Participatie:
De werkgroep is niet meer bij elkaar geweest. Er waren geen onderwerpen om te bespreken.
Wel een paar mededelingen: Marit van Wijhe is vertrokken en wordt vervangen door Rosalie Visser en een aantal werkzaamheden zijn overgedragen aan Robert Lagerstee (Robert zit ook  bij de werkgroep WMO). En Harrie Wilts gaat per 1 juli met pensioen. De werkgroep gaat in mei gepast afscheid van hem nemen.
c) Jeugd:
Mw. Kraanen vertelt over het gesprek dat zij en mw. Bos met de beleidsadviseur hebben gehad over de hervormingsagenda. Het is heel breed en gaat over de gemeentegrenzen. Samen met de beleidsadviseur hebben ze gekeken naar waar de cirkel van invloed zit. Er is afgesproken om als werkgroep met name te focussen op het verstevigen van de brede lokale teams.
De aanpassing van de verordening Wmo en Jeugd speelt in twee werkgroepen. De vorige keer is dit minder aan bod gekomen in de werkgroep Jeugd. Mw. Siegers stelt voor om dit beter met elkaar af te stemmen en samen tot een advies te komen. De vorige keer bleken er naast de grote aanpassingen op het gebied van Wmo ook vele tekstuele aanpassingen te zijn die ook op jeugd van toepassing waren.

Rondvraag

  • Mw. Siegers vraagt hoe de bijeenkomst Acute Zorg is verlopen. Mw. Bos en dhr. Beijleveldt zijn daar naartoe geweest. De bijeenkomst was met name gericht op de vraag hoe inwoners te bereiken over de acute zorg die ook aan het afslanken is.
  • Dhr. Van der Schuur heeft het onderzoek Vereniging Eigen Huis doorgenomen en vraagt op welke manier hij zijn bevindingen kan delen. Het wordt voor de volgende vergadering geagendeerd.
  • Dhr. Beijleveldt: Is het zinvol om een keer iemand van het volwassenenfonds uit te nodigen als spreker? Of iemand van de gemeente die daarover kan komen vertellen? De werkgroep Participatie pakt dit op.

Sluiting

De voorzitter vraagt of de begintijden van de vergadering nog steeds goed zijn. Als er een spreker is beginnen we om 19.00 uur en anders beginnen we om 19.30 uur. De leden denken erover na en de voorzitter komt er de volgende vergadering op terug. Om 21.11 uur wordt de vergadering gesloten.