Bekendmaking voornemen tot het vestigen van een recht van opstal voor plaatsen en gebruik van een nieuwe zendmast voor mobiele datacommunicatie voor KPN B.V.

Aanleiding
De gemeente Aa en Hunze heeft een overeenkomst gesloten voor het vestigen van een recht van opstal ten behoeve van KPN B.V. (hierna: KPN) op een perceel gemeentegrond, gelegen tegenover Spijkerboorsdijk 5a te Annen, kadastraal bekend gemeente Anloo, sectie U, nr. 1532, ter grootte van ca. 104 m², ten behoeve van het hebben, houden, onderhouden en zo nodig vernieuwen van een zendmast met antenne-installatie en bijbehorende apparatuur-kasten en kabels en leidingen.

Enige serieuze gegadigde 

De gemeente is van mening dat het een perceel grond betreft ten aanzien waarvan KPN de enige serieuze gegadigde is op basis van het onderstaande:  
1. Het bevorderen van de telecommunicatie 
Het vestigen van het opstalrecht ten behoeve van KPN dient een algemeen, maatschappelijk belang, te weten het bevorderen van mobiele telecommunicatie binnen de gemeente. De gemeente wenst deze grond op deze locatie uitdrukkelijk in te zetten voor voornoemd maatschappelijk doeleind. De kring van gegadigden voor deze vorm van gronduitgifte wordt door de gemeente, gezien het algemeen en maatschappelijk belang dat met de plaatsing van de zendmast is gediend, derhalve beperkt tot gegadigden die kunnen voorzien in het bevorderen van mobiele telecommunicatie binnen de gemeente. 
2. Het Antenneconvenant 
De Rijksoverheid heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (hierna: VNG) en met de telecomaanbieders een zogeheten Antenneconvenant gesloten. De aanbieders hebben allen vergunningen verkregen voor het gebruik van frequentieruimte ten behoeve van mobiele telecommunicatie. Om deze vergunningen te kunnen gebruiken, dient in Nederland een netwerk van antenne-installaties te worden opgezet, zo ook in de gemeente Aa en Hunze. In het convenant hebben partijen afspraken gemaakt over onder andere de veiligheid van de te plaatsen masten en het uiterlijk van de te plaatsen masten. De gemeente heeft, als lid van de VNG en uitvoerder van het convenant, een contractuele verplichting tegenover de telecomaanbieders die zijn genoemd in het convenant. Na de totstandkoming van het plaatsingsplan, heeft de gemeente een contractuele plicht om daar gevolg aan te geven. Op haar beurt heeft KPN een verplichting om te voorzien in het plaatsen van de antennes ter bevordering van het telecommunicatienetwerk in de gemeente. 
3. Geen concurrentie met andere telecomaanbieders 
Op grond van de Telecommunicatiewet zijn mobiele netwerkaanbieders verplicht om aan elkaar medegebruik (het zgn. site sharing) van zendmasten toe te staan. Indien een van de netwerkaanbieders in een bepaald gebied bezig is met het verwerven van grond of de vestiging van een recht van opstal voor het plaatsen van een mast, dan hoeven de andere operators niet ook in aanmerking te komen voor het verwerven van de desbetreffende grond of het vestigen van een recht van opstal. De door de 
initiërende netwerkaanbieder geplaatste mast zal immers voor medegebruik door de andere netwerkaanbieders ter beschikking staan.

Conclusie 

Gelet op het voorgaande is de gemeente Aa en Hunze van oordeel dat de beoogd opstaller, op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria, kan worden aangemerkt als de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de hiervoor vermeld recht van opstal. Een selectieprocedure is om deze reden niet aan de orde. 

Vervaltermijn 

Tegen de voorgenomen uitgifte in opstal kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend of ingesteld. Mocht u zich niet kunnen verenigen met de voorgenomen uitgifte in opstal dan dient u dat, binnen een termijn van 20 kalenderdagen na publicatie van deze bekendmaking, kenbaar te maken door een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland. Indien u een kort geding aanspant, verzoeken wij u ons dit binnen voornoemde termijn van 20 kalenderdagen schriftelijk mede te delen, bij voorkeur door het per email opsturen van de concept dagvaarding aan grondzaken@aaenhunze.nl. De termijn van 20 kalenderdagen merken wij aan als vervaltermijn. Bij gebreke van een tijdig aanhangig gemaakt kortgeding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente Aa en Hunze en KPN zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Publicatiedatum 12 maart 2025