Weblog: Stille kracht

Een van de mooie onderdelen van het werk van burgemeester, of het nu een vaste of tijdelijke burgemeester is, is het bezoeken van 100 jarigen (of zelfs nog ouder) en 60 en 65 jaar gehuwden (de eerste 70 jaar gehuwden moet ik nog ontmoeten, maar dat gaat vast gebeuren). Vorige week had ik er weer een handjevol.

Wat me dan steeds weer opvalt is dat men bijna altijd hier geboren en getogen is en meestal zijn of haar leven lang ook in de streek, provincie of het Noorden heeft gewerkt. Men is honkvast en dat is goed. Ik trof deze weken mensen die hun leven lang in dezelfde woning (in dit geval slagerszaak in Rolde) verbleven of 300 meter verderop zijn gaan wonen: van een boerderij in Schipborg naar een woning voorbij de volgende bocht. Treffend is die honkvastheid en vertrouwdheid van de eigen omgeving. Het is ook een teken, denk ik, van de grote, zo je wil, stille kracht van Drenthe.

Bij die bezoeken komt ook lief en leed langs. Groot leed en kleiner leed: zoals dat als je over de 80 bent, je moet verhuizen van een mooie grote boerderij naar een kleine aanleunwoning. Dat is even slikken en schikken. Als burgemeester kom je achter de voordeur en dat is leuk, maar vooral vaak ook leerzaam over de loop van het leven.

Op een andere manier leuk en leerzaam was de opening zaterdagavond van de nieuwe tribune in de mooi verbouwde en gemoderniseerde muziekschuur van Raph en Ingrid Bode, aan het Nijend in Anderen. Gemoderniseerd, maar de intieme muzieksfeer is volledig behouden. Zeventig enthousiaste mensen op de tribune, een mooie lange voorjaarsavond en goede muziek van volkszanger Jason Staal uit Assen. Deze verbouwing is een schoolvoorbeeld van handen uit de mouwen en samenwerking. Gemeente en RABO droegen financieel bij en het actieve echtpaar stak zelf ook geld en energie in het project. Een prima initiatief en weer een loot aan de rijke culturele stam van Aa en Hunze.

Daaraan vooraf vond de prijsuitreiking aan de vrijwillige brandweerteams plaats in Rolde, Hofsteenge, bij de bekwaamheidswedstrijden. Goed voor het op peil houden van de vaardigheden en bekwaamheden voor deze onmisbare groep brandweermensen. Zonder hen geen professionele brandweer en geen waarborg voor inzet als het nodig is. We zien de brandweer minder dan de politie, maar nodig zijn ze! Leuk om deze enthousiaste mensen van alle leeftijden te zien en goed dat Rolde dit zo prima organiseerde. Dank aan Bas Luinge en Theo Seubers en alle andere betrokkenen!

Eind vorige week verhuisde ik van Erkelens in Rolde naar Stoet en Slaopen in Anderen. Midden in de stilte en de natuur begin ik welgemoed aan mijn derde adres en ga ik mijn zevende week als waarnemer in. Ik houd u op de hoogte!