Weblog: Economie, historie, recreatie en toerisme

Vorige week woensdag heb ik een bezoek gebracht aan de Bedrijven Contact Dagen Drenthe in de TT-hal in Assen. De gemeente Aa en Hunze doet daaraan mee met een stand, samen met de omliggende gemeenten.

Na het themajaar Ondernemend van Aa tot hunZe is het belangrijk de positieve flow van de samenwerking met lokale bedrijven voort te zetten. Ik zie om mij heen wethouder Co Lambert en ambtelijk adviseur Edo Jans goed bijpraten met ondernemers, bijvoorbeeld die van Twins in Rolde, met wie ik ook in gesprek raak. Goed te horen dat de markt, in dit geval voor lichaamsverzorging, aantrekt. Mensen gaan weer naar een manicure of doen aan huidverzorging. Ook is duidelijk hoe goed en kort de lijnen zijn met de plaatselijke ondernemingsverenigingen en hoe de gemeente en ondernemers samen partners zijn voor een bloeiende lokale samenleving met kans op werk voor velen. Dat is de toekomst.

Voor een blik in het verleden ga ik naar MFC de SPIL in Gasselternijveen waar de 25 jaar oude Historische Vereniging een expositie heeft over keien (flinten). Ooit was dit een lucratieve bedrijfstak met vervoer over water naar plekken waar de keien konden worden gebruikt voor betere beschoeiing en wegenaanleg. Ik leer veel, zoals waar de Macadamweg vandaan komt, van de Schot MacAdam. Leuk. Minder leuk zijn de vele voorbeelden van verwondingen, harde arbeid en bittere armoede in leefomstandigheden van de arbeiders destijds. Minder leuk ook dat heel veel hunebedden half of heel gesloopt zijn om ook daar keien van te gebruiken. Positief dat de vereniging tientallen mensen mag verwelkomen bij een lezing over dit onderwerp op een doordeweekse avond. Ook hier bloeit de lokale kracht.

Ten slotte leg ik op donderdag een leerzaam werkbezoek af aan het Zwanenmeer, een van de twee openluchtzwembaden in onze mooie gemeente, net buiten de kern Gieten, fraai in het bos en vlakbij de camping. De enthousiaste chef, jarenlang in dienst van de vereniging, nu gemeenteambtenaar, leidt mij trots rond. Trots op de kwaliteit en ligging van het bad dat binnenkort weer open gaat, maar ook trots op de moderne apparatuur en het gebruik van houtsnippers. Toevallig bespraken we net in het college de zwembadvisie die binnenkort op de agenda van de raadscommissie staat.

Economie, historie, recreatie en toerisme: dé essentiële pijlers voor de vitale en zorgzame gemeente en gemeenschap die wij als Aa en Hunze willen zijn.